Yarım kalan bir aşkın Nâzım’dan dizelerle örülmüş hikâyesi: Hayran Gözlü Çocuklar

Tarih: 14 Nisan 2021 Çarşamba 13:08

İpek S. Burnett’in kaleme aldığı, Nâzım Hikmet’in şiirleri ve hayatıyla inceden inceye örülü Hayran Gözlü Çocuklar, yarım kalan bir aşkı, umudu, yitirilen ihtimalleri ve dostlukları anlatıyor.

 
 
İlk kitabı Romancı'da (Yapı Kredi Yayınları, 2013); Sait Faik, Orhan Veli ve Attila İlhan'a birer roman kahramanı olarak hayat veren İpek S. Burnett, ikinci romanı Hayran Gözlü Çocuklar'da ise Nâzım Hikmet'in şiirleri ve fikirleriyle beslediği hikâyesinde yarım kalan bir aşkı anlatıyor.
 
Kitap ilk bakışta, birbirini kırk beş yıldır görmeyen Hacivat ve Deli Kız lakaplı iki üniversite arkadaşının yarıda kalıp yaşanmamış ama yaşanamadığı için de ölümsüzleşmiş aşkının hikâyesi. Ancak özünde, düşünce özgürlüğünden demokratik üniversite taleplerine, geçmişe olduğu kadar bugünlerin mücadelelerine de ışık tutuyor. Yazar, 68 kuşağının özlemleri, Deniz Gezmiş'in hazin hikâyesi ve Nâzım'ın duygu yüklü dizeleriyle iç içe akan bir hikâyeyi duru, duyarlı ve akıcı bir anlatımla kaleme alıyor.
 
Adı Nâzım Hikmet'in Piraye için yazdığı şiirden esinlenerek seçilen Hayran Gözlü Çocuklar; aşk, dostluk, sadakat, edebiyat tutkusu, pişmanlık ve ümitlere inceden inceye değinirken, bir yandan da yazmanın gücünü ve büyüsünü anlatıyor.
 
Roman, uzun bir mektupla dile getirilen geç kalmış bir ‘ilan-ı aşk' ile başlıyor. Mektubu izleyen sayfalarda ise babasına yazılmış bu mektubu bulan Piraye adlı genç kadının, mektubun meçhul yazarının kimliğine ulaşma çabaları ve bu süreçte kendi kimliğini sorgulama serüveni iç içe geçiyor. Mektuptaki ipuçlarından yola çıkarak bu aşkın izini süren Piraye, romanın sonunda meçhul kadının hakiki kimliğine ulaşınca yepyeni bir uyanış yaşıyor.
 
“Yazmak hayatımın ayrılmaz bir parçası”
 
Edebiyatın, bir bakıma ilk aşkı olduğunu söyleyen İpek S. Burnett, “Kendimi bildim bileli edebiyat tutkunuyum. Roman, öykü, şiir… Edebiyatın her dalına düşkünüm,” derken romanın yanı sıra şiir de yazdığını belirtiyor.
 
Burnett, uzun zamandır Amerika'da, San Francisco'da yaşıyor ama Türkiye'ye ve özellikle İstanbul'a olan özleminin hiç bitmediğini ve bu ayrılıkta anadilinin kendisi için çok güçlü bir bağ olduğunu anladığını söylüyor: “Türkçe yazdığım roman ve şiirler hem o özlemden kaynaklanıyor hem de o özleme bir nevi şifa oluyor.” 
 
“Yüksek lisans ve doktoramın Bilinçaltı Psikolojisi dalında olması da doğal olarak edebiyat alanındaki çalışmalarımı besliyor,” diyen Burnett'in, Amerika'da bağımsız gazete ve dergiler için İngilizce kaleme aldığı makaleler, mesleki ve akademik yazılar, genellikle insan hakları başta gelmek üzere siyasi ve toplumsal sorunlara ilişkin olmakla beraber, her zaman yaratıcı bakış açısı ve edebi üslubu ile de öne çıkıyor. “Sonuçta psikoloji olsun, insan hakları olsun, bütün çalışmalarım, esas tutkum olan edebiyat uğraşıma farklı boyutlar ve renkler katma imkânı sunuyor.”
 
Yeni çıkan romanından söz ederken de, “Bir önceki kitabım Romancı'da Sait Faik, Orhan Veli ve Attila İlhan kişilikleri, hayatları, dizeleri ve satırlarıyla konuk olmuşlardı hikâyeme,” diyor Burnett. “Hayran Gözlü Çocuklar'da ise Nâzım Hikmet var. Bir bakıma onun kişiliğine, sanatına saygı güdüsüyle kaleme alınmış bir anlatı bu.” Bambaşka bir yazarı işleyeceği yeni romanı için de çalışmaları devam ediyor.
 
Alfa yayınlarından çıkan 160 sayfalık Hayran Gözlü Çocuklar, tüm kitabevleri ve online platformlarda!


Etiket: İpek S. Burnett, kitap, Nazım Hikmet


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 
 

Mersin Ekspres | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinekspres.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Ekspres basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA