Büyükşehir Belediyesi, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı koordinesinde, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen REMEDIES-2 programı ile hibe almaya hak kazandığı ‘Plastiksiz Mersin Sahilleri İçin Birleşiyoruz’ projesi kapsamında, merkez sahil şeridine6 adet içme suyu çeşmesi ve 6 adet plastik toplama kumbarası yerleştirdi.
Büyükşehir Belediyesi;İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı koordinesinde,kent genelinde plastik kullanımını azaltmak ve sıfır atık bilincini yaygınlaştırmak amacıyla çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen REMEDIES-2 programı ile hibe almaya hak kazandığı ‘Plastiksiz Mersin Sahilleri İçin Birleşiyoruz’ projesini hayata geçiren Büyükşehir, Adnan Menderes sahil şeridinde belirlenen alanlara 6 adet içme suyu çeşmesi ve 6 adet plastik toplama kumbarası yerleştirdi.
Plastik atıkların çevreye olumsuz etkileri konusunda farkındalık yaratmayı hedefleyen projede, vatandaşların atık yönetimi konusunda daha duyarlı hale gelmeleri ve geri dönüşüm alışkanlıklarının artırılması amaçlanıyor.
Sıfır atık ve geri dönüşüm ilkesi ile hareket eden Büyükşehir, plastik atıklarda bulunan mavi kapakları da yeniden kullanıma kazandırıyor. Toplanan mavi kapaklar Mercan 100'üncü Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ne getirilerek,kırıcı makineleri yardımıyla hammaddeye çevriliyor. Kırılmış olan plastiklerden daha sonra daha sonra enjeksiyon makinesi yardımıyla süs bitkisi dikilebilecek saksılar üretiliyor.
'PLASTİK ATIK KULLANIMINI AZALTARAK FARKINDALIK YARATIYORUZ'
Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı’nda görev yapan Sıfır Atık Şefi Dr. Zeki Altun, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen REMEDIES-2 projesine ‘Plastiksiz Mersin Sahilleri İçin Birleşiyoruz’ projesi ile başvurduklarını ve hibe almaya hak kazandıklarını ifade etti. Projenin ana hedeflerinden bir tanesinin,plastiklerin kullanımını azaltarak vatandaşlarda bu bilinç ve farkındalığın oluşturulması olduğunu dile getiren Altun, “Bu amaçla; deniz ortamına ulaşması muhtemel olan plastik atıkların, ilgi çekici olan basketbol potalı atık toplama kumbaramız yardımıyla toplanmasını istedik. Plastik atıkları toplamayı hedeflerken, aynı zamanda bu olayın sportif ve ilgi çekici bir faaliyet haline getirilmesini hedefledik. Proje kapsamında merkez sahil şeridinde6 noktaya, vatandaşlarımızın kendi mataralarıyla su dolumlarını gerçekleştirebilecekleri çeşmeler yerleştirildi. Böylece insanların tükettikleri plastik atıkların minimize edilmesini hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Proje kapsamında 3 farklı şekilde plastik atıkları topladıklarını belirten Altun, bunlardan bir tanesinin sahil şeridine yerleştirilen plastik atık kumbaraları, diğerinin Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ni ziyaret eden öğrencilerin getirdiği atıklar, sonuncusunun ise Büyükşehir’in birimlerinde bulunan mavi kapak toplama kutuları olduğunu aktardı.
|