‘Sıfır Atık’ projeleri temiz bir geleceği müjdeliyor

Tarih: 4 Nisan 2025 Cuma 11:54

Büyükşehir Belediyesi, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında sıfır atık projelerini yaygınlaştırarak, çevresel sürdürülebilirliği destekleyen projelere imza atıyor.

Büyükşehir Belediyesi, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında sıfır atık projelerini yaygınlaştırarak, çevresel sürdürülebilirliği destekleyen projelere imza atıyor. Küresel ısınmanın etkileri her geçen gün daha fazla hissedilirken, kent genelinde atık yönetimi, geri dönüşüm ve yenilenebilir enerji dönüşümü gibi çalışmalara hız veren Büyükşehir, bu çalışmalarıyla Mersin’in atıksız, çevre dostu şehir olma yolunda hızla ilerlemesini sağlıyor.

Katı atık tesislerinde çöpten elektrik enerjisi üretimi, kompost üretim tesisinde gıdaların doğaya faydalı komposta dönüştürülmesi, Büyükşehir’in tüm kenti ilgilendiren başlıca önemli atık yönetimi projeleriyken, AB tarafından finanse edilen REMEDIES-2 programı kapsamında hibe alan ‘Plastiksiz Mersin Sahilleri için Birleşiyoruz’ projesi ise Mersin’de sıfır atık konusuna yeni bir soluk getirdi.

BU PROJE İLE MERSİN SAHİLLERİ PLASTİK ATIKLARDAN ARINACAK

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen REMEDIES-2 programı kapsamında hibe almaya hak kazanan ‘Plastiksiz Mersin Sahilleri için Birleşiyoruz’ projesiyle, kentte sıfır atık ve sürdürülebilir çevre hedeflerine yönelik çalışmalara yeni bir soluk getirildi. Proje kapsamında; Adnan Menderes sahil şeridi boyunca belirlenen pilot alanlara 6 adet içme suyu çeşmesi ve 6 adet plastik toplama kumbarası yerleştirilerek, vatandaşların plastik kullanımının azaltılması ve atık oluşumunun önlenmesi hedefleniyor. Bu proje kapsamında; Büyükşehir birimlerinde ve Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde pet şişe toplama kampanyası da beraber yürütülüyor. Mercan’a kurulan ‘Akıllı Otomat’ ise ziyarete gelen öğrencilerin hem projeyi tanımasını,hem de elindeki plastikleri atarak projeye katkı sağlamasını sağlıyor. Büyükşehir bu projeyle; sadece denizleri ve sahilleri plastik atıklardan arındırmakla kalmayacak, aynı zamanda atık yönetimini sürdürülebilir bir modele dönüştürecek.

ATIKLARDAN, ENERJİ VE KOMPOST ELDE EDİLİYOR

Büyükşehir Belediyesi; kent genelindeki çöp atıklarını merkez, Silifke ve Tarsus’ta bulunan katı atık bertaraf tesislerinde enerjiye dönüştürerek çevresel etkileri en aza indirirken, sürdürülebilir enerji üretimini de teşvik ediyor. Böylece hem metan gazının atmosfere salınıp sera gazı etkisi oluşması azaltılıyor, hem de atıkların ekonomik bir değere dönüşmesi sağlanıyor.

Kent genelinde toplanan organik atıkların değerlendirilmesi amacıyla hayata geçirilen Kompost Üretim Tesisi’nde organik atıklar kompost haline getirilerek, doğal gübre üretimi gerçekleştiriliyor. Böylece kent genelinde oluşan gıda atıkları çöpe gitmek yerine,Büyükşehir Belediyesi’nin park ve bahçe hizmetlerinde kullanımının yanı sıra, vatandaşlara dağıtılaraktarımsal üretimde değerlendiriliyor. Bu girişim hem gıda atıklarını dönüştürüyor, hem kimyasal gübre kullanımını azaltıyor, hem de toprağın daha verimli hale gelmesine yardımcı oluyor.

MERSİN, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELEDE ÖRNEK BİR KENT OLMA YOLUNDA İLERLİYOR

Mersin Büyükşehir Belediyesi yalnızca belediye sınırları içinde değil, tüm kent sakinlerini kapsayan bilinçlendirme çalışmalarıyla, iklim değişikliğiyle mücadelede farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Plastik kullanımının azaltılması, geri dönüşümün teşvik edilmesi ve enerji verimliliği konularında başta çocuklar ve gençler olmak üzere halkın bilinçlendirilmesi için çeşitli eğitim programları düzenliyor.

Büyükşehir Belediyesi, kendi birimlerinde Sıfır Atık Belgesi alarak örnek bir çevre politikası izliyor. Bakanlık tarafından başlatılan proje kapsamında 100 birimine de Sıfır Atık Belgesi alan Büyükşehir, kurumsal anlamda sürdürülebilir atık yönetimi sağlıyor. Büyükşehir birimlerine yerleştirilen atık ayrıştırma kutuları ile atıklar kaynağında ayrıştırılıyor.

Mersin, doğayı koruyan ve atıkları en aza indiren uygulamalarla,iklim değişikliğiyle mücadelede örnek bir kent olma yolunda ilerliyor. Sıfır atık çalışmaları sayesinde doğaya verilen zarar en aza indirgenirken, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakılması için kararlı adımlar atılmaya devam ediyor.Büyükşehir Belediyesi’nin bu çevreci adımları hem doğayı koruma, hem de sürdürülebilir kent yaşamı açısından büyük önem taşıyor. Büyükşehir’in kararlı ve duyarlı uygulamaları sayesinde Mersin, çevre dostu şehirler arasında öncü olma yolunda ilerliyor.

'ATIKLARI AYRI AYRI KUTULARDA VE KAYNAĞINDA AYRIŞTIRIYORUZ'

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı’nda görev yapan Çevre Mühendisi Yakup Berkay Işık, sıfır atık üzerine yaptıkları önemli proje ve hizmetleri anlattı. Sıfır Atık Belgesi’ne sahip 100 birimleri olduğunu ve bu sayıyı artıracaklarını söyleyen Işık,“Geri kazanılabilir atıkları, organik atıkları ve çöp dediğimiz geri kazanılamayacak atıkları ayrı ayrı kutularda ve kaynağında ayrıştırıyoruz” dedi.

Atık yönetimini sürülebilir bir şekilde uygulamak adına farklı projeler hayata geçirdiklerini kaydeden Işık, bir süre önce hayata geçirdikleri kompost üretiminden bahsederek,“Sebze halinden çıkan sebze ve meyve atıklarını, mezbahaneden çıkan işkembe atıklarını, ağaç budama atıklarını ve belediyemizin sahilde bulunan kafelerinden çıkan çay-kahve posalarını tesisimizde yığınlar haline getirip, gerekli süreçlerden geçirerek kompost hale getiriyoruz. Bunlarrefüj çalışmalarında toprak düzenleyici malzeme olarak kullanılıyor” diye konuştu. 


Etiket: mersin, haber, büyükşehir,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 
 

Mersin Ekspres | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinekspres.com.tr © Copyright 2025 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Ekspres basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA