Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Gülümse Alzheimer Yaşam Merkezi’nden hem hastalar, hem de hasta yakınları büyük memnuniyet duyuyor.
Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet veren ‘Gülümse Alzheimer Yaşam Merkezi’nden hem hastalar, hem de hasta yakınları büyük memnuniyet duyuyor.Hasta ve hasta yakınları, merkezin adında yazılı olan ‘Gülümse’ kelimesinin, tüm ekipte de mevcut olduğunu söylerken;merkez güler yüzlü ekibiyle de hastalardan ve hasta yakınlarından tam not alıyor. Hastalar ayrıca, merkezden aldıkları destek sayesinde de hayata aynı şekilde gülümsediklerini aktarıyor.
HASTALAR, BU MERKEZ İLE HAYATA SIKI SIKIYA TUTUNUYOR
Merkezde; Alzheimer hastalarının sosyalleşmesinin yanı sıra, yapılan zihinsel, fiziksel ve psikomotor etkinliklerle hastalığın seyrinin yavaşlatılması amaçlanıyor. Başlangıç evresindeki20 Alzheimer hastasının faydalandığı merkezde;sabah evlerinden alınan ve merkeze getirilen vatandaşlar, gün boyu farklı etkinliklerle sosyalleşme imkanı buluyor.
Katılımcılar haftada bir gün fizyoterapist eşliğinde egzersiz yapıyor, düzenlenen Yeşilçam günlerinde eski Türk filmlerini izliyor. Gün içinde rutin sağlık kontrolleri ve ilaç takipleri hemşireler tarafından yapılan hastaların, bedensel ve zihinsel aktivitelerle yaşam kaliteleri de artıyor.
Hasta yakınlarının da yükünü hafifleten merkez hem hastaya, hem de yakınına iyi geliyor.Merkez’e gelen hastalar mandala, taş ve ahşap boyama, zeka oyunları ve egzersizlerle birlikte dopdolu ve kaliteli bir gün geçiriyor. Müzik eşliğinde etkinlikler yapan hastalar, kendi yaş grubundan arkadaşları ile de sosyalleşmenin tadını çıkarıyor. Eski Tevfik Sırrı Gür Stadı’nın karşısında bulunan merkeze başvurmak isteyenler;‘Teksin Mersin’ veya ‘0 (324) 325 69 59’iletişim numarasından bilgi alabiliyorlar.
'MERKEZİN AMACI;ALZHEİMER HASTALARINDA, HASTALIĞIN İLERLEYİŞ SÜRECİNİ YAVAŞLATMAK'
Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’nda Sosyolog olarak görev yapan ve Gülümse Alzheimer Yaşam Merkezi’nin de Koordinatörü olan Eylül Özmutlu, haftada 5 gün hizmet veren merkezin temel amaçlarından birininde, başlangıç evresindeki Alzheimer hastalarının hastalığının ilerleyiş sürecini yavaşlatmak ve hastaların sosyal yaşamdan izole olmasını engellemeye çalışmak olduğunu kaydetti. Hastaların merkezde sosyalleşirken, hasta yakınlarının da günlük rutinlerini ve ihtiyaçlarını karşılamaya devam edebildiğinden söz eden Özmutlu, “Zihinsel, fiziksel, sanatsal anlamdaki bilişsel gelişimlerini destekleyecek aktivitelerde bulunuyoruz. Hastalarımızı evlerinden alıyoruz.Daha sonra bilişsel fonksiyonlarını geliştirecek aktiviteler, zihinsel ve motor kas becerilerini geliştirecek aktivitelerde bulunuyoruz” dedi.
Hastalara merkezde hem fiziksel hem depsiko-sosyal destekler sunduklarını aktaran Özmutlu, “Burada hasta yakınlarımızın talep etmesi halinde;onların psikolojik iyi oluşlarını, hasta ile olan iletişim bağlarını güçlendirmeyi ve aynı zamanda problem çözme becerilerini geliştirmeyi hedefliyoruz. Belirli periyotlarda Evde Sağlık ekiplerimiz geliyorlar ve hastalarımızın sağlık kontrollerini rutin olarak yapmaya devam ediyorlar” diye konuştu.
'HASTALARIMIZ BURADA SOSYALLEŞME İMKANI DA BULUYOR'
Belirli günlerde ‘Yeşilçam Günleri’ de düzenlediklerini anlatan Özmutlu, “İklim koşullarının uygun olmasıyla birlikte, hastalarımızı planlı olarak sosyalleşmeleri adına dışarı çıkarıyoruz.Yeşilçam gününü hastalarımız çok seviyor” ifadelerini kullandı.
|