Palmiyeler zararlılardan korunuyor

Tarih: 24 Şubat 2025 Pazartesi 12:32

Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı’nın ilaçlama ekipleri, palmiyelere zarar veren Kırmızı Palmiye böceği ile mücadele ediyor.

Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ekipleri, özellikle Palmiyelere verdiği zarar ile bilinen Kırmızı Palmiye böceğiyle mücadeleye devam ediyor. Yalancı Hurma ağacı ve Mersin’in simgesi olan Palmiyelere büyük zarar veren Kırmızı Palmiye böceği, hava sıcaklıklarının 12 dereceye çıkmasıyla birlikte aktif hale gelmeye başlıyor.Ekipler, kent genelindeki Palmiyelere yönelik etkili ilaçlama mücadelesinin yanı sıra, zararlının hızla yayılmasını önlemek amacıyla tuzakla yaptıkları kontrollerini de sürdürüyor.

Kırmızı Palmiye böceği; ağaçların iç kısmına zarar vererek, uzun vadede Palmiyelerin kurumasına ve ölümüne yol açabiliyor. Bu nedenle Büyükşehir’in ilaçlama ekipleri, zararlının daha fazla yayılmaması ve ağaçların korunması adına sürekli bir denetim ve ilaçlama süreci yürütüyor.Yumurtlama döneminde titizlikle ilaçlama yapan ekipler, zararlının uçkun hale gelmesini engelliyor.

'PALMİYE BÖCEKLERİ İLE MÜCADELE KAPSAMINDA İLAÇLAMALAR YAPIYORUZ'

Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı’nda Ziraat Mühendisi olarak görev yapan Bülent Gül, Kırmızı Palmiye böceği ile etkin bir mücadele yöntemi izlediklerini belirterek, “Kırmızı Palmiye böceği, şehrimizin simgesi olan Palmiye ağaçlarımıza zarar veren bir böcektir. Yalancı Hurma dediğimiz bitkilerimizin baş düşmanı olan bir zararlıdır. Daha sonra Palmiyelere de sirayet ediyor. 12 derecenin üstündeki havalarda daha çok faaliyet gösteriyor. Hava sıcaklığının artmasıyla birlikte, takip ettiğimiz Palmiye böcekleri ile ilgili mücadele kapsamında ilaçlamalar yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Mücadele için öncelikle zararlının kentte görülme miktarını belirlediklerini ifade eden Gül,  “Feromon tuzaklar kuruyoruz. Bu tuzakları belli periyotlarda kontrol ettiğimiz için,Palmiye böceğinin popülasyonunun şehrimizde ne kadar yoğunlukta olduğunu tespit edebiliyoruz. Onun dışında ilaçlama mücadelesi yapıyoruz. Ağaçların diplerine yalak açtırarak, karışımlı olan ilacımızı yoğun bir şekilde dökme yöntemiyle veriyoruz. Kullandığımız ilaçlar, bitkinin öz suyunda dolaşan ilaçlar. Köküne verdiğimiz zaman, bitkinin bünyesinde hareket ediyor. Dolayısıyla tırtıl şeklinde olan Palmiye böceği larvası ağaca zarar veremiyor. Aynı zamanda yine üstten de yıkama şekliyle ilacımızı püskürtüyoruz” diye konuştu.

'KIRMIZI PALMİYE BÖCEĞİNİN İNSANLARA HERHANGİ BİR ZARARI YOK'

İlaçlama işlemlerini il genelinde yaptıklarını anlatan Gül,kullanılan ilaçların yaklaşık 2 ay etkili olduğunu, ilaçlanan ağaçta tekrar zararlı görülmediğini sözlerine ekleyerek,“Uzman ekiplerimiz, tuzakları belli periyotlarda kontrol ediyor. Tekrar bir şey varsailaçlama yapıyoruz, ama genelde pek gerek kalmıyor. Kırmızı Palmiye böceğinin insanlara herhangi bir zararı yok. Biz ağaçlarımızı koruma altına almak ve ömrünü uzatmak için bu mücadeleyi veriyoruz” dedi.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 
 

Mersin Ekspres | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinekspres.com.tr © Copyright 2025 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Ekspres basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA