Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet verecek olan ‘Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nin açıldı.
Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet verecek olan ‘Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nin açılışı yapıldı. Merkez, Cumhuriyet’in 100. yılında gençlere ve çocuklara armağan edildi. Yaptığı çalışmalarla her alanda öncü olan Mersin Büyükşehir Belediyesi, 100. yıla yaraşır pek çok hizmeti hayata geçirmeye devam edecek.
Türkiye'de ilk ve tek olan Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde; interaktif düzenekler, bilimsel etkinlikler, Türkiye’nin en büyük kapasiteli ve en büyük perde çapına sahip planetaryumundagösteriler, gözlemevi seansları, iklim ve çevre sergileri gerçekleştirilecek.
Konuşmasına hem çocuklar hem veliler hem de tüm eğitim camiası için önemli bir açılışın gerçekleştirildiğini belirterek başlayan Başkan Vahap Seçer, katılımcılara ‘Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nin kuruluş sürecine dair bilgi vererek, emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti. Söz konusu merkezin günün ekonomik şartlarında yapılması halinde toplam maliyetinin yaklaşık 300 milyon lira ödenek gerektireceğini belirten Seçer, “Bu harcamalar sizin paranızla, sizlerin ödediği vergilerden bizlere aktarılan kaynaklarla gerçekleştiriliyor. Bu paralar; çocuklarımıza, gençlerimize, geleceğimizin umudu evlatlarımıza helali hoş olsun” dedi.
İKLİM VE ÇEVRE BİLİM MERKEZİ HAKKINDA:
Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi, toplam 5 bin 500 metrekare alana kuruldu. 2 kattan oluşan merkezin kapalı alanı da yaklaşık 3 bin 500 metrekare. Merkezde ziyaretçiler, iklim ve çevre adına; deneysel ve uygulamalı etkinliklerin yanı sıra farklı konu başlıklarını deneyimleme fırsatı bulabilecekler. Merkezin içerisinde toplam 120 interaktif deney düzeneği yer alacak. Bu deney düzenekleri sayesinde çocuklara; yenilenebilir enerji, su kaynaklarının korunması, atıkların kaynağında ayrıştırılması, enerji üretimi ve iklim değişikliği konularında bilgilendirmeler gerçekleştirilecek. Merkezde ayrıca iklim ve çevre sergileri de yapılacak. Atölyeler, planetaryum, fuaye, bekleme alanı, bilimsel gösterilerin yapılacağı konferans salonu yer alan merkezde ayrıca bilim ürünlerinin satılacağı bir mağaza ve misafirlerin dinlenebilecekleri bir kafe de var.
Birinci katta yer alan olan planetaryumda, bilgisayarla yönlendirilen çoklu projeksiyon cihazı ile kubbe şeklinde hazırlanan bir yapının içinde güneşin, yıldızların, gezegenlerin ve diğer gök cisimlerinin 360 derecede görüntüleri yansıtılacak. Bu alanda, uzay boşluğundaki hareketlerin gerçekçi bir şekilde simüle edilebilmesi sağlanacak. 14 metre perde çapı ve 120 yerleşik koltuk kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük planetaryumunda 35 cm çaplı bir yerleşik teleskop da yer alıyor. Ayrıca mobil olarak 1 adet özel güneş teleskobu 2 adet de gece gözlem teleskobu bulunuyor.
|