Avrupa üretimi kıstı, ibre Türkiye’ye döndü

Tarih: 16 Kasım 2022 Çarşamba 12:08

Yılın ilk 10 ayında 209,5 milyar dolara ulaşan Türkiye ihracatının 30 milyar dolardan fazlasını demir-çelik sektörleri üstlendi. Sektörler, bu ihracatıyla Türkiye ihracatından yüzde 16,3 pay aldı.

Demir-çelik sektörlerinde savaş ve yüksek enerji fiyatlarının etkisiyle küresel talepte ciddi bir daralmanın yaşandığını belirten ADMİB Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, bu sürecin yıl sonuna kadar devam edeceğini ön gördüklerini söyledi. Avrupa’nın Rusya ambargosu nedeniyle çok fazla zorlanacağı bir döneme girdiğini ifade eden Tosyalı, “Talebin canlanması durumunda siparişlerin Türkiye’ye gelmesi muhtemel. Coğrafi yakınlık, uygun navlun imkânı, üretim kabiliyeti ve Avrupa ülkelerine göre daha düşük enerji fiyatı ile kış dönemi bizler için pozitif geçebilir. Yine de tedbiri elden bırakmayarak, yeşil üretimi önceliklendirirken, yeni pazarlara odaklanarak kendimizi oluşabilecek her türlü riske karşı korumalıyızö diye konuştu.

Türkiye demir ve demir dışı metaller sektörü ekim ayında yüzde 8,3’lük düşüşle 1 milyar 49 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, ilk 10 ayda yüzde 22,5 oranında artış ile 12 milyar 161 milyon dolarlık ihracata imza attı. Çelik sektörü ise ekimde yüzde 38,2 azalışla 1 milyar 392 milyon dolarlık ihracat yaptı. Sektörün 10 aylık performansı yüzde 2,6 artış ile 18 milyar 435 milyon dolar oldu. 10 aylık dönemde Türkiye’nin toplam ihracatından demir ve demir dışı metaller yüzde 6,5’luk, çelik sektörü ise 9,8’lik pay aldı.

Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (ADMİB) de bu periyotlarda Türkiye ihracatına önemli katkı sağladı. Ekim ayında demir ve demir dışı metaller sektöründe geçen yılın ekim ayına göre yüzde 9’luk artışla 75,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu ayda çelik ihracatı ise yüzde 38’lik azalışla 157,4 milyon dolara ulaştı. Ocak –Ekim ayları ADMİB’ten yapılan ihracat rakamları incelendiğinde ise, demir ve demir dışı metaller sektöründen yapılan ihracat yüzde 9,3 artışla 746,2 milyon dolar, çelik sektöründen yapılan ihracat ise yüzde 2,1 artış ile 2 milyar 302 milyon dolar oldu.

"SAVAŞ VE ENERJİ FİYATLARININ ETKİSİ KÜRESEL TALEBİ DÜŞÜRDÜ"
Demir-çelik sektörlerinde savaş ve yüksek enerji fiyatlarının etkisiyle küresel talepte ciddi bir daralmanın yaşandığını belirten ADMİB Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, bu sürecin yıl sonuna kadar devam edeceğini ön gördüklerini söyledi. Sektörün yüksek enerji gücü kullandığını dile getiren Tosyalı, ambargo nedeniyle Avrupa ülkeleri için üretimin çok daha zorlu olacağına vurgu yaptı. Bu sürecin özellikle 2023 yılında Türkiye için fırsat oluşturabileceğine dikkat çeken Tosyalı, "Sektörlerimizin yapısı diğer sektörlere nazaran inişli çıkışlı oluyor. Küresel emtia fiyatları ve talep canlılığı ihracat yapan her ülkeye önemli fırsatlar oluşturuyor. Ancak Avrupa ambargo nedeniyle çok fazla zorlanacaktır. Talebin canlanacağı dönemde siparişlerin Türkiye’ye gelmesi muhtemel. Coğrafi yakınlık, uygun navlun imkânı, üretim kabiliyeti ve Avrupa ülkelerine göre daha düşük bir enerji fiyatı ile kış dönemi bizler için olumlu geçebilir. Yine de tedbiri elden bırakmayarak, yeşil üretimi önceliklendirerek, yeni pazarlara odaklanarak oluşabilecek her türlü riske karşı kendimizi korumalıyız" diye konuştu.

"YEŞİL MUTABAKAT’I ÖNEMSİYORUZ"
Demir-çelik sektörlerinin ihracatında yaşanan düşüşlerin rakip ülkelere oranla daha makul seviyelerde olduğunu kaydeden Tosyalı, “Avrupa yeşil dönüşümü ikinci plana atmış görünüyor. Ancak önümüzde ‘Yeşil Mutabakat’ gibi iddialı bir hedef de bulunuyor. Dünyanın üretimde belirlediği değişim süreçlerine uyum sağlamak için adımlarımızı önceden atmaya başladık. Bu konuyu çok önemsiyoruz. Meyvelerini de ilerleyen dönemde almak istiyoruz. Rusya-Ukrayna savaşının insani olarak bir an önce bitmesini temenni ediyoruz. Savaşın bitmesi halinde Ukrayna ve Rusya ile ticari ilişkilerimizin gelişmesi gibi ileriye dönük başka gündemler de mevcut olacaktır. Ortaya çıkacak muhtemel fırsatları en iyi şekilde değerlendirmemiz halinde hem sektörlerimiz hem de Türkiye ihracatı hedeflerin üzerinde bir başarıya ulaşabilir" dedi.

ABD, İKİNCİ SIRAYA YERLEŞTİ
Ekimde Türkiye geneli sektörel ihracatta en başarılı ülke 203 milyon dolar ile Almanya oldu. Bu ülkeyi, 150,8 milyon dolar ile ABD, 134,1 milyon dolar ile İtalya izledi. İlk 10 ülke arasında ihracatta en fazla artış yüzde 10 ile Irak pazarında kaydedildi. ADMİB’in 2022 yılı ekim ayı ihracatı ülkelere göre incelendiğinde; Irak’ın 20,7 milyon ile ilk sırada olduğu görüldü. Bu ülkeyi, 15,4 milyon dolarla ABD ve 14,5 milyon dolarla İsrail takip etti. İlk 10 ülke arasında en fazla artışlar yüzde 71 ile ABD, yüzde 93 ile KKTC ve Romanya’da yaşandı.

DEMİR ÇELİK ÇUBUKTA YÜZDE 43’LÜK ARTIŞ
Türkiye demir ve demir dışı metaller-çelik sektörlerinin ekim ayı sektörel ihracatı ürün grubu bazında incelendiğinde; demir çelik çubuğun 278,8 milyon dolar ile ilk sırada yer aldığı görüldü. Bu üründe yüzde 43’lük azalış yaşandı. Bu ürünü 227,4 milyon dolar ile demir çelik diğer, 214,2 milyon dolar ile demir çelik inşaat aksamı izledi. ADMİB’in 2022 yılı ekim ayı ihracatı ürün gruplarına göre incelendiğinde; demir çelik boru yüzde 44’lük artış ve 39,7 milyon dolar ihracatı ile ilk sırada yer aldı. Bu ürünü 27,2 milyon dolarla demir çelik yassı kaplama ve 22 milyon dolar ile demir çelik inşaat aksamı diğer takip etti.


Etiket: ihracat, ekonomi, demirçelik, fuattosyalı,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 
 

Mersin Ekspres | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinekspres.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Ekspres basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA