Kızkalesi’nde tarih gün yüzüne çıkıyor

Tarih: 13 Eylül 2022 Salı 13:08

Doğu Akdeniz’in önemli liman kentlerinden olan ve Kızkalesi olarak bilinen Korykos’ta başlatılan kazı çalışmaları ile tarih gün yüzüne çıkıyor

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Mersin Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Şener Yıldırım başkanlığında yürütülmesine karar verilen kara tarafındaki Korykos Kalesi’ndeki kazı projesi, Kültür ve Turizm Bakanlığının ortaklığında gerçekleştirilecek. Rektör Prof. Dr. Ahmet Çamsarı’nın ilk kazmayı vurmasıyla başlayan kazı çalışmaları ile 900 yıllık geçmişe sahip Korykos Kalesi’nin tüm zenginliğinin gün yüzüne çıkarılması ve turizme kazandırılması amaçlanıyor.

Kazı projesi başkanlığının Mersin Üniversitesine verilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, “Bugüne kadar deniz tarafındaki kale ile ilgili çalışmalar oldu. Ama oradan daha büyük bir kapasite içeren kara tarafında herhangi bir kazı yapılmamıştı. Biz bunu fark ederek izinlerimizi alarak kazıya başladık. Bu önemli projeye Üniversite olarak elimizden gelen desteği vereceğiz” dedi.

Mersin Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi ve kazı başkanı Dr. Öğr. Üyesi Şener Yıldırım bölgenin deniz ticareti açısından önemli olduğunu, 1099 yılında ada ve kara tarafında inşa edilen iki kalenin Korykos limanını daha güçlü hale getirdiğini belirtti. Dr. Öğr. Üyesi Yıldırım, iç surunun kalınlaştırılması, dış sur eklenmesi ve çevresine de hendek açılmasıyla ele geçirilmesi zor bir kaleye dönüşen Korykos Kara Kalesi’nin ancak 15. yüzyılın ortasında Karamanoğulları tarafından ele geçirilebildiğini ifade etti. Üniversitemize geçişinin ilk sezonunda başlanan Korykos Kalesi Kazısının araştırmacılara ve öğrencilere akademik bir araştırma ortamı sunduğunu da vurgulayan Dr. Öğr Üyesi Yıldırım, kazılarda bulunan ve oldukça kaliteli işçilik gösteren sırlı seramiklerin halen bir doktora tezi olarak hazırlandığını kaydetti.


Etiket: mersin, haber, kızkalesi


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 
 

Mersin Ekspres | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinekspres.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Ekspres basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA