Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Rusya’ya yönelik yaş meyve ve sebze ihracatında, bitkisel hastalık ve zararlılarla mücadelede kullanılan ilaç kalıntılarıyla ilgili yaşanan sorunların çözümü amacıyla Rusya Halk Sağlığı ve Tüketici Koruma Kurumu’ndan gelen (Rospotrebnadzor) teknik heyeti ağırladı.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı ve Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin tarafından misafir edilen Rusya Halk Sağlığı ve Tüketici Koruma Kurumu heyeti, Mersin ve Adana’da faaliyet gösteren tarım işletmeleri, ihracatçı firmalar, paketleme tesisleri ve analiz laboratuvarlarında incelemelerde bulunarak üretim safhalarında bitkisel hastalık ve zararlılarla mücadelede kullanılan ilaçlar ve yöntemler ile hasat ve hasat sonrası işlemler hakkında bilgiler aldı.
Saha gezisinin ardından AKİB merkezinde düzenlenen toplantıdaRusya Halk Sağlığı ve Tüketici Koruma Kurumu yetkilileri, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri ve Mersin İl Tarım Müdürlüğü yöneticileriyle görüşmeler gerçekleştirdi.Toplantıda Rusya’ya ihraç edilen ürünler hakkında üretim, hasat, paketleme, ilaçlama ve analiz süreçleri hakkında bilgi paylaşımında bulunuldu.
Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, son aylarda ilaç kalıntısı veya bitkisel hastalık nedeniyle portakal, yaş üzüm, taze biber, mandalina, nar ve limon ihracatında yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırmak amacıyla tüm sektör paydaşlarıyla istişare toplantıları düzenlediklerini, bu kapsamda ortak çözüm sağlamak üzere Rusya Halk Sağlığı ve Tüketici Koruma Kurumu yetkililerini misafir ettiklerini söyledi.
Geçen yıl Türkiye’nin 3,08 milyar dolarlık yaş meyve sebze ihracatında Rusya’nın en büyük pazar olduğunu kaydeden Başkan Sin, düzenli ve sürekli ürün tedariki açısından güvenli ve sürdürülebilir üretimin zirai ilaç kalıntısından arındırılmış şekilde yapılmasının son derece önemli olduğunu vurguladı.
Rusya’nın Ukrayna ile yaşadığı kriz nedeniyle uğradığı ekonomik yaptırımlardan dolayı Türk yaş meyve ve sebze sektörünün olumsuz etkilendiğini belirten Başkan Sin, bir yandanihracatçıların alacaklarının temini, tedarik zinciri ve alternatif dağıtım kanalları üzerinde çalışmalar yürütürken diğer yandan zirai ilaç kalıntısı sorununa kalıcı çözümler bulmak için büyük gayret gösterdiklerini dile getirdi.
Başkan Sin, “2021 yılında Rusya’ya 1 milyon 492 bin ton yaş meyve sebze ihraç eden sektörümüz, ülkemize 1,01 milyar dolar döviz kazandırdı. Toplam yaş meyve sebze ihracatımızda yüzde 33 paya sahip olan Rusya pazarında bu dönemde yüzde 29 artış sağladık. Rusya’ya ihracatımızın 443,3 milyon dolarlık bölümünü yaş meyve ürün grubu, 144,2 milyon dolarlık bölümünü yaş sebze ürün grubu, 425,5 milyon dolarlık bölümünü narenciye ürün grubu oluşturdu. 2022 yılının ilk iki ayında ise Rusya’ya gerçekleştirdiğimiz yaş meyve sebze ihracatında 122,1 milyon dolar düzeyine ulaştık. Elde ettiğimiz rakamları daha yukarılara çıkarma için çok yönlü çalışmalar yapıyoruz. Rusya Halk Sağlığı ve Tüketici Koruma Kurumuheyetinin ülkemize yaptığı ziyareti güvenli, ilaç kalıntısız ve sürdürülebilir ürün tedarikini devam ettirmemiz açısından çok önemli buluyoruz. En öncelikli beklentimiz, Rusya ile Ukrayna arasında arasındaki savaşın daha fazla can kayıpları olmadan son bulmasıdır.” diye konuştu.
|