Mersin Barosu ile birlikte 12 baro başkanı Adalet Bakanı AbdulhamitGül’ü makamında ziyaret etti.
Mersin Barosu ile birlikte 12 baro başkanı Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ü makamında ziyaret ederek, yargının, baroların, avukatların ve avukatlık mesleğinin ve stajyer avukatların sorunlarını ve çözüm önerilerini dosyayla sundu. Avukata yönelik artan şiddeti ilk gündem maddesi olarak belirleyen baro başkanları, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’den görevleri nedeniyle avukatlara uygulanan saldırıların önüne geçilebilmesi için daha etkin yaptırımların uygulanmasını talep etti.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ü ziyaret eden Baro Başkanları, avukata yönelik artan saldırılar başta olmak üzere, 4. yargı reformu paketinden beklentilerini, avukatların covid-19 pandemisi ile birlikte artan ekonomik sorunlarını, avukatların il ve ilçe adliyelerinde yaşadıkları sorunları, savcılıkta, mahkemelerde dosya incelemesinin engellenmesi, avukatların kamu ve özel kurumlardan bilgi ve belge alma ya da yerinde incelemelerinin keyfi tasarruflarla engellenmesini,adli yardım ücretlerinin geç ödenmesi nedeniyle yaşanan sorunları, istihdam edilen genç avukatların çalışma koşullarındaki yetersizlikleri, baro seçimlerinin hukuksuzca engellenmesini, çoklu baro sistemini, baroların kadına/çocuğa yönelik şiddet ve istismar davalarına müdahillik taleplerinin kabul edilmemesini, UYAP’ ta yaşanan sorunlar ile stajyer avukatların sorunlarını dile getirerek, yargının 3 sacayağından birisi olan avukatların güçlenmesi için sorunların çözümünü talep etti.
Baro başkanları ayrıca, hasar danışmanlık şirketi adı altında faaliyet göstererek Avukatlık Kanunu’na açıkça aykırı hareket eden firmaların ve adliye önündeki dilekçecilerin yasal olarak engellenmesi için kanuni düzenleme yapılmasını, avukat vekâletnamelerinin avukat/baro tarafından düzenlenebilmesini, Adalet Komisyonları ve Cezaevi İzleme Kurulları’nda ilgili baronun belirlediği baro temsilcilerinin yer almasının sağlanmasını talep ederek, bölge adliye mahkemelerinin kuruluş amacının gerçekleşmediğini, yargı sürecinin daha da uzadığını, bölge adliye mahkemesinden dosyaların dönmediğini vatandaşların mağdur olduğunu ifade etti.
“ETKİN YAPTIRIMLARLA AVUKATA ŞİDDETİN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR”
Baro başkanları, son yıllarda avukata yönelik artan şiddetin önüne geçilmesinin etkin yaptırımlarla mümkün olacağını ifade ederek, “Son dönemde avukatların müvekkilleri ile özdeşleştirilerek görevlerini yapmak noktasında yaşadıkları sıkıntılar ile avukatlara görevleri nedeniyle ve görevleri başında yapılan saldırıların artarak devam ettiği görülmektedir. Bu kapsamda savunma hakkının etkin kullanılması ve meslektaşlarımızın başta yaşam hakkı olmak üzere en temel hak ve özgürlüklerinin korunması için etkin yöntemlerin hayata geçirilmesi şarttır. Özellikle haciz esnasında avukata, avukata yardımcı personele ve icra memuruna dönük şiddet eylemlerinin engellenebilmesi bakımından her haciz işleminde mutlaka kolluk görevlilerinin hazır bulunması sağlanmalıdır. Avukata dönük şiddet eylemlerinde meslek örgütü olan baroların kanundan kaynaklanan görevleri nedeniyle yaptıkları katılma başvuruları yasaya aykırı olarak reddedilmektedir. Bu kapsamda avukata dönük şiddetin yaptırımsız kalmasının önüne geçilmeli, etkin bir soruşturma ve kovuşturma süreci yürütülmeli, baroların süreci takip edebilmesi noktasında önlerine çıkartılan kanuna aykırı engellemelere derhal son verilmelidir. Bu tür eylemlerdeki cezasızlık uygulamaları vatandaşın adalete olan güvenini ve devlet otoritesini de sarsmaktadır” ifadesine yer verdi.
Baro Başkanları, samimi ve çözüm odaklı yaklaşımından dolayı Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e teşekkür ederek, “Kendisinin avukatlık mesleğini icra etmiş olması ve mesleğimizin sorunlarını biliyor olması nedeniyle, sorunlarımızın çözümüne katkı sunacağına inanıyoruz” dedi. Ziyaretten mutluluk duyduğunu ifade eden Adalet Bakanı Gül ise, Adalet Bakanlığı tarafından bu sorunlarla ilgili, baro başkanları ile iletişime geçileceğini ve mutlaka sorunların çözümünün takipçisi olacağını belirtti.
|