Büyükşehir destekledi, nohutlar Gülnar’ın toprağıyla buluştu

Tarih: 13 Haziran 2021 Pazar 12:37

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından Gülnarlı üreticilere verilen nohut tohumlarının ekimine başlandı.

MERSİN Büyükşehir Belediyesi'nce başlatılan 'Yerel Nohut Çeşitlerinin Yerinde Korunması ve Pazarlanması Projesi' kapsamında, Gülnar ilçesindeki 34 üreticiye 170 dekar alan için dağıtılan 2 bin 40 kilo tohum toprakla buluştu.

Yerel nohut çeşitlerinin yerinde üretilmesi, korunması ve üretiminin sürdürülmesi için harekete geçen Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile ortak proje başlattı. Bu kapsamda Gülnar’ın Bereket, Dayıcık ve Şeyhömer mahallelerinde toplam 34 üreticiye 170 dekar alan için 2 bin 40 kilo tohum desteği sağlandı. Nohutlarını alan üreticiler önce toprağı ekime hazır hale getirdi, ardından tohumları toprağa serpti. Proje ile yerel tohum üretimine teşvik edilen üreticilerin elde ettikleri ürünler, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin belirlemiş olduğu fiyatın yüzde 25 fazlasına alım garantili olacak.

'TOHUM VE İLAÇ GİRDİLERİNİ KARŞILAYACAĞIZ'
Projenin detaylarını anlatan Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Ziraat Teknikeri Ali Karakış, "Gülnar’da belirlemiş olduğumuz 3 mahallemiz var. 3 mahalleden 34 üreticimiz bu projeden faydalanacak. Proje kapsamında üreticilerin tohum girdileri ve zirai ilaç girdilerini Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak biz karşılayacağız. Bu sayede üreticilerimiz ekonomik anlamda kazanç sağlamış olacaklar. Aynı zamanda Gülnar’da yok olmaya yüz tutmuş atalık nohut çeşitlerinin ticari anlamda, üretim alanları daha fazla yayılmış olacak" dedi.

'EN BÜYÜK ÖZELLİĞİ KENDİNE HAS AROMASI'
Yerel atalık nohut çeşitlerinin kendine has özelliklerinden bahseden Karakış, "Yerel atalık nohut çeşitlerini diğer nohutlardan ayıran en büyük özelliklerinden birisi genetiği değiştirilmediği için kendine has bir aromasının olmasıdır. Tescilli bir ürün taneleri iri, albenisi iyi gibi gözükebilir. Lakin yerel atalık nohut çeşidimizin kendine has aroması vardır ve genetiği değiştirilmediği için sağlıklıdır. Aynı zamanda erken pişmesinden dolayı dünya çapında bir marka değeri görmektedir" diye konuştu.


Etiket: mersin, gülnar, mersin büyükşehir belediyesi,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 
 

Mersin Ekspres | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinekspres.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Ekspres basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA