Büyükşehir Belediyesi, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ev sahipliğinde ’İklim Değişikliği Eylem Planı 2’nci Paydaş Çalıştayı’ gerçekleştirdi.
Büyükşehir Belediyesi’nin Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı koordinatörlüğünde, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ve MedCitises (Akdeniz Kentler Birliği) iş birliğinde 2023 yılında hibe almaya hak kazandığı“İklim Değişikliğine Adaptasyon İçin Harekete Geç' projesi kapsamında 'İklim Değişikliği Eylem Planı 2'nci Paydaş Çalıştayı' gerçekleştirildi. İklim değişikliği risk analizinin ikinci aşaması olan çalıştayın ilk günü, açılış konuşmalarının ardından 4 oturumda tamamlandı.
Yuvarlak masa etrafında gerçekleştirilen toplantıda ‘Binalar, Altyapı ve Halk Sağlığı’, ‘Ulaşım’, ‘Katı Atıklar ve Atık Suların Yönetimi’ve son olarak ‘Sanayi ve Enerji’ başlıkları ele alındı. Toplantıya; Büyükşehir Belediyesi’nden yetkililer, ilçe belediyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra, meslek odalarından, il müdürlüklerinden, STK ve kent üniversitelerinden temsilciler katıldı.
İklim değişikliği sorununa karşı iş birliği içinde hareket etmeyi ve çözüm önerileri bulmayı amaçlayan çalıştayda; kamu ve özel kurumların ortak hareket etmesi vurgusu yapılırken, çözüm önerilerine uygun eylem planı oluşturulması ve izlenmesi gereken yol haritası üzerinde duruldu. Katılımcılar; çevresel risklerin azaltılması, sürdürülebilir şehir planlaması, doğa dostu yeşil enerji kaynak kullanımının artırılması, bilinçlendirme ve eğitim çalışmalarının yaygınlaştırılması hakkında izleyecekleri bir dizi stratejik hedef belirledi.
'PROJEMİZLE, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE UYUM KAPASİTEMİZİ ARTIRMAYI HEDEFLEDİK'
Çalıştayın açılışında konuşan Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, projenin toplam 18 aylık bir süreci kapsadığını anlatarak, “Hepimiz iklim değişikliğini durdurma şansımız olmadığını biliyoruz, ama iklim değişikliğine uyum sağlamamız ve iklim değişikliğinin getireceği olumsuzluklara karşı direnç kazanmamız gerektiğinin farkındayız. Dolayısıyla biz bu proje ile iklim değişikliğine uyum kapasitemizi artırmayı hedefledik. Yerel paydaşların bu sürece aktif olarak katılımını çok önemsiyoruz. Bu çalıştayımızın da temelini aslında bu oluşturuyor. ‘Yerel paydaşların görüşlerini almak, neler yapıyorlar, sıkıntıları ve çözüm önerileri neler?’ bunları birlikte tartışmak, konuşmak ve bu çözüm önerilerini masaya yatırmak istiyoruz. İklim risklerine karşı farklı çözüm önerilerini,sizlerden gelecek görüşler çerçevesinde değerlendirmek istiyoruz” dedi. Dr. Halisdemir konuşmasının devamında, projenin hedefleri ve şimdiye kadar projede alınan yol hakkında katılımcılara detaylı bilgi verdi.
'MERSİN’DE EN ÖNEMLİ İKLİM TEHLİKELERİNİN HANGİLERİ OLDUĞUNU DEĞERLENDİRDİK'
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde görev yapan Dr. Deniz Sarı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen ve Büyükşehir’in hibe almaya hak kazandığı projede, yaklaşık bine yakın başvurunun olduğunu ve bu projenin de desteklenen 29 projeden biri olduğunu dile getirdi. Dr. Sarı, “Bu proje kapsamında, yerel aktörlerin ve karar vericilerin kendi kapasitelerinin iklim değişikliğine uyumlarının geliştirilmesi ve buna yönelik uygulamaların yapılması ana hedefler arasında yer almakta. İlk paydaş çalıştayımızı Mart ayında tamamladık. Mersin’deki iklim tehlikelerinin neler olduğunu ve hangilerinin öncelendiğini tartıştık. Ardından, hangi sektörlerde kritik alanların ön plana çıktığını ve bunların kendi içindeki değerlendirmesini sunduk. Bu değerlendirmeler sonucunda sıcaklık artışı, kuraklık, aşırı yağış ve sel, orman yangınları, deniz seviyesinin yükselmesi, fırtına ve hortum Mersin’de en önemli iklim tehlikeleri olarak ortaya çıktı. Bu çalıştayımızda da belirlenen kritik alanlar için uygulanabilecek eylem planlarının neler olabileceği, hangi önerilerin öncelikli olması gerektiğini değerlendirmeye çalıştık” ifadelerine yer verdi.
Çalıştayın ikinci gününde ise, ‘Ormancılık ve Su Kaynakları’, ‘Tarım ve Hayvancılık’, ‘Kıyı Alanları ve Balıkçılık’,‘Turizm ve Kültürel Miras’ başlıkları yer aldı.
Oturumda; Deniz ekosistemlerinin korunmasından çevresel sorunlarla başa çıkabilmesine, kırsal kalkınmadan organik tarım faaliyetlerine, kent tarihinin ve kültürel mirasının iklim değişikliği nedeniyle zarar görmemesi için yapılacak çalışmalar ve sürdürülebilir turizm stratejileri detaylı bir şekilde tartışıldı.
'BURADAN ÇIKAN SONUÇLARLA İKLİM EYLEM PLANIMIZI DAHA DA GELİŞTİRECEĞİZ'
Çalıştayın kapanışında konuşan Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, çalıştay boyunca iklim değişikliğine karşı daha dirençli bir kent oluşturmak ve iklim değişikliklerine uyum sağlama konuları oldukça detaylı bir şekilde tartışma fırsatı bulduklarını ifade etti. Halisdemir, çalıştayda çeşitli kamu kurum ve kuruluşlardan, STK’lardan, üniversitelerden temsilcilerin yer aldığını,2 gün boyunca dolu dolu bir program geçirdiklerini aktardı.
|