Tarsuslu Karikatürist Asaf Budak’ın ’Çizgili Dünya’ karikatür albümü yayınlandı
Aratos Yayınları son olarak Tarsuslu Karikatürist Asaf Budak’ın “Çizgili Dünyaö adlı karikatür albümünü yayınladı.
Aratos Yayınları’ndan Ocak ayından bu yana 'Yeryüzü Olayları', 'Kent Sosyolojisi ve Kent Tarihleri', 'Tarih İçinde Bir Başkent Tarsus', 'Edebiyatımızda Bisiklet' ve 'Geleneksel Tarsus Evleri' gibi bir dizi kitabın yayınından sonra 'Çizgili Dünya' adıyla ilk kez bir karikatür albümü çıktı.
'Çizgili Dünya' adlı karikatür albümünde 1965 Tarsus doğumlu karikatürist Asaf Budak’ın renkli ve siyah-beyaz 56 karikatür yer alıyor. Yaşamının büyük bir bölümünde denizcilik yaparak sürdüren Asaf Budak, karikatürlerini çalıştığı gemilerde çiziyor. Çok sayıda kişisel ve karma sergide eserleriyle yer alan karikatürist Asaf Budak, çizimleriyle ödül de almış. Halen Belçika'nın başkenti Brüksel’de yaşamakta ve üretmeye devam etmektedir.
Aratos Felsefe Dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık, "Cumhuriyetten günümüze Tarsus’ta ilk olarak karşımıza ressam Mehmet Bal çıkar. Türk sineması için film afişleri çizen Mehmet Bal, İstanbul’a gitmeden önceki yıllarda Tarsus’ta tabela ve resim yapıyordu. Ressam Mehmet Bal aynı zamanda Tarsus’un ve Tarsus basınının ilk karikatüristidir. İlk ve orta öğrenimini Tarsus’ta tamamlayan karikatürist Necati Abacı ile 1980 öncesi kuşaktan anabileceğimiz Gırgır çizerlerinden karikatürist ise Değer İskender lakabını kullanan Tarsus 1960 doğumlu Serdar Sarı vardır. Öte yandan Tarsuslu tek kadın karikatürcüsü olarak ise Bayan Yanı adlı mizah dergisinde çizmeyi sürdüren İpek Özsüslü’yü sayabiliriz. Ve Asaf Budak’ı eklemek gerek. Asaf Budak, güldürürken düşündüren esprileriyle ve güncel sorunlara bakışını yansıttığı çizgileriyle kendi tarzını yaratmış bir karikatürist. Onun bu üretimi hep zor koşullar içinde gerçekleşti ama hep çizmeyi sürdürdü. Tarsuslu karikatürist Asaf Budak’ın Çizgili Dünya adlı bir karikatür albümünü Aratos Yayınları olarak yayınlamaktan mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.
|