Mersin’de kadına şiddet konuşuldu

Tarih: 4 Aralık 2024 Çarşamba 11:29

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) Mersin Şubesi, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında, “Kadına Şiddet Paneli” düzenledi.

Kadına yönelik şiddete karşı çözüm çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar kapsamında, Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) Mersin Şubesi, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında, “Kadına Şiddet Paneli” düzenledi. Mersin Büyükşehir Belediyesi Nikah Salonu’nda düzenlenen panelin, moderatörlüğünü KA.Der Mersin Şube Başkanı İlksen Sorguç Dinçer yaparken gazeteci Hediye Eroğlu, avukat Fatma Demircioğlu ve akademisyen Emine Saraç da birer sunum yaptı.

“KADINI BİR YERE SIĞDIRAMIYORLAR”

Panelin açılışında söz alan Başkan Dinçer, kadına şiddete karşı topyekun toplumsal mücadele çağrısı yapıp, derneğin çalışmaları ve faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

Etkinliğin Büyükşehir Belediyesi Kadın Daire Başkanlığının desteğiyle yapılmasının önemine dikkat çeken Dinçer, yıllarca bu birimlerin kurulması için verdikleri mücadeleleri anımsattı. Dinçer, “İlk etapta kadın daire başkanlığını nereye bağlayacaklarını bilemediler ama son olarak aile kapsamına aldılar. Keza bakanlıkta aynı şekilde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı adını kullanıyor. Bu memlekette kadını bir yere sığdıramıyorlar maalesef. Buda bir gerçeğimiz. Ama biz kadını her alanda var etmek ve kazanılmış haklarını kaybetmemesi için mücadele etmeye devam ediyoruz. Ayrıca aynı zamanda 5 Aralık Türk kadının seçme seçilme hakkı kazanması adına önemli bir tarih. Ülkemizde 1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934'te Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı. Bu kazanımlarımızı daha ileriye taşımak için şiddeti önlemek, cinsiyet eşitliğini güçlendirmek daha sağlıklı toplumsal yapılar kurmak adına bir arada olmaya devam edeceğiz” dedi.

“KADINA ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE MEDYANIN YAPABİLECEĞ İÇOK ŞEY VAR”

Gazeteci Hediye Eroğlu da, 'Kadına Yönelik Şiddette Medyanın Önemi' başlıklı bir sunum yaptı. Kadına şiddetin önlenmesi adına medyanın yapabileceği çok şey olduğunu ancak medyanın bunu tek başına yapmasının mümkün olmadığını dile getiren Eroğlu, “Medya bunu yapmaz ya da yapmak istemez veyahut sistem buna izin vermez. Çünkü medya; algı yaratmak için, yönetmek için bir güçtür. Bizim medyanın kadına şiddeti karşı değişmesi için itici güce ihtiyacı var. Bu itici güç medya okur yazarlığı ile ancak sağlanabilir. Buradaki kaliteli kitlenin toplumdaki sayısının arttırılması ile sağlanabilir.

ETİKTEN UZAK YAYINLAR TOPLUMU BATAKLIĞA SÜRÜKLÜYOR

Medya, tekelleşme, ticari kayılar, hız, okunma, reyting, izlenme ya da tıklanma kaygısı nedeniyle maalesef ki kötü bir duruş sergiliyor. Olay çok büyüdü ve başka bir anlam ifade eder hale geldi, adeta toplumsal çöküntü yaşıyoruz. Mersin’de bu anlamda öne çıkan kentlerden; Özgecan’dan Müslüm’e cinayetine bir çok örnek var önümüzde.

Günümüzde bu toplumsal çöküntüyü tetikleyen, besleyen en önemli mecra ise dijital ortamdaki yayıncılık. Yalan yanlış etik değerlere, hukuksal normlara uymadan yapılan yayınlar ne yazık ki hem sorunun çözümünden uzaklaşmamıza neden oluyor hem de içinden çıkamadığımız bir bataklığa sürüklüyor bizi.

Bu gidişatı çdeğiştirmek için evet medyaya görev düşüyor ama medyanın değişimin istemeliyiz. Sorumlu gazetecilik ilkelerine bağlı yayıncılık yapılmasını talep etmeliyiz. Bilgi kirliliği yaratan, hedef gösteren, gazetecilik kisvesiyle zarar veren içerikler yayınlar önlenmeli, itibar edilmemeli, prim verilmemeli.

“MEDYA SORUNLU AMA TOPLUMU DA DÖNÜŞTÜRMEMİZ GEREKİYOR”

Medya sorunlu ama toplumu da dönüştürmemiz gerekiyor. Bu kötü gidişatı birlikte değiştirebiliriz. Hatalarımızı görmek daha iyisini aramak adına iletişimciler, hukukçular, psikologlar, sosyologlar dereye girmeli. Sürüklendiğimiz girdabı ortaya koşmalı ve önlem alınması için bize yol göstermeli. Ancak kadına şiddet veya toplumsal şiddet sorunu gazetecilikten çıkmış durumda, çok daha kapsamlı bir hala almış durumda. Medyanın tek başına değişmesini beklemek ütopik bir hayal olur. Bu değişim ancak toplumla birlikte mümkündür. Hepimiz tek tek bilinçlenmeli, farkına varmalıyız. Aksi takdirde kadınlara seçme seçilme hakkının verildiği günün onurunu yaşarken bir yandan da her dakika gündem olan kadın cinayetlerini konuşuyoruz. İşte bunu değiştirmek için yapabileceklerimizden birisi de medya okur yazarlığı dersinin daha güçlü verilmesini sağlamak olmalıdır. Dijital okur yazarlık binici kazanmadan bugün sosyal medya rezilliği yaşar hal geldik. Medya okur yazarlığını da güçlendiremez, geliştiremezsek toplumsal kaosu, şiddeti önlememiz mümkün olmaz” ifadesini kullandı.  

Açılış konuşmaları ve sunumların ardından KA.DER Mersin Şube Başkanı İlksen sorguç Dinçer, Hediye Eroğlu’na, KA.DER Danışma Kurulu üyeleri Vildan Yirmibeşoğlu ve Almıla Özktürk’ün yazdığı, 'Belgelerle Cumhuriyet ve Kadın' isimli kitabı hediye etti.

Panelin ikinci kısmında ise avukat Fatma Demircioğlu ve akademisyen Emine Saraç, sunumlar yaptı.


Etiket: mersin, haber,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 
 

Mersin Ekspres | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinekspres.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Ekspres basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA