Diş eti kanaması yetersiz hijyen belirtisi

Tarih: 5 Ekim 2024 Cumartesi 15:47

Diş eti kanamalarında; hormonal değişiklikler, vitamin eksiklikleri, genetik faktörler gibi çeşitli etkenlerden kaynaklanabildiği gibi hijyen yetersiz büyük etkenler arasında gösteriliyor.

Diş Hekimi Buse Öder, diş eti kanaması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Diş eti kanamasının hormonal değişiklikler, vitamin eksiklikleri, genetik faktörler gibi çeşitli etkenlerden kaynaklanabildiği gibi ağız hijyeninin yetersiz olması gibi ağız ve diş sağlığı ile ilgili bir problem olduğunda da görülebildiğini ifade eden Öder, “Diş eti kanaması, genellikle hafif ve ilk başta fark edilemeyen belirtilerle başlar. Çoğunlukla diş fırçalama sırasında, diş ipi kullanırken, diş etlerine hafif bir baskı uygulandığında görülür. Bu belirtilerle birlikte, sürekli diş eti kanaması, uyurken veya sabahları meydana gelen kanamalar da dikkat çeker. Ağzın bazı bölümlerinde ya da bazı dişlerde hassasiyet de meydana gelebilmektedir. Bu hassasiyet hastaların sıcak ve soğuk içecek ve yiyecekleri tüketirken kendini belli etmektedir. Sızlama ya da diş etlerinde baskı hissetmek diş eti kanamasının belirtileri arasında değerlendirilmektedir” ifadelerini kullandı.

AĞIZ İÇİ HİJYENİNE DİKKAT 

Diş eti kanamasının belirtilerinden bir diğerinin ise diş etlerinin olması gerekenden daha kırmızı bir renge bürünmesi ve hafif şişlikler olması olduğunu ifade eden Öder, “Herhangi bir belirtiye rastlandığında, bir diş hekimine başvurmak ve sorunun altında yatan nedeni belirlemek ve önlem almak önemlidir. Diş eti kanaması pek çok farklı nedene bağlı olarak görülebildiği gibi en yaygın nedenleri ağız içi kaynaklı olmakla birlikte genel olarak ağız hijyenine gerekli önemin verilmemesi ve buna bağlı oluşan diş taşları, ağızda mevcut bir protez varsa diş etlerine uyumsuz olup sürekli baskıyla dokuyu irrite etmesi, köprü protezlerinde uygun formda yapılmayan gövde altlarına sürekli yiyecek artıklarının kaçması ,iki diş arası temas bölgelerindeki uyumsuzluk sonucu sürekli o bölgeye yiyecek artıklarının sıkışması, uyumu bozulmuş ve diş etine baskı yapan eski dolgular şeklinde söyleyebiliriz. Bunların yanında hormonal değişiklikler, vitamin eksiklikleri (özellikle C vitamini) ve genetik faktörler de diş eti kanamalarının sebebi olabilmektedir. Bu faktörlerin kombinasyonu veya tek başına etkisi, bireyin diş eti kanaması yaşama olasılığını artırabilir. Diş eti kanaması, hafif bir kanama ile kendini gösterebileceği gibi sürekli veya aşırı kanama şeklinde de ortaya çıkabilir. Bu durum, genellikle tedavi edilebilir ve önlenebilir bir sorun olup, diş eti kanamasını etkili bir şekilde tedavi etmek, altında yatan nedenlere bağlı olarak değişebilir. Genel olarak bu tedaviler, profesyonel diş temizliği, hekim kontrolünde ilaç tedavisi, diş eti cerrahisi, beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi, kanamanın altında yatan sağlık sorunlarının tedavisi şeklindedir. Ve erken teşhis ve tedavi her sağlık sorununda olduğu gibi diş eti sorunlarının da daha ciddi boyutlara ulaşmasını önleyebilir” dedi.


Etiket: mersin, sağlık,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 
 

Mersin Ekspres | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinekspres.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Ekspres basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA