Büyükşehir’in tarımda destek projeleri ile kırsalda araziler boş kalmıyor

Tarih: 27 Eylül 2024 Cuma 10:47

Büyükşehir Belediyesi üreticilere fide-fidan, makine ve ekipman desteği devam ediyor.

Üreticilerin girdi maliyetlerini azaltmak ve hayat pahalılığının her geçen gün arttığı günümüzde üretmekten vazgeçme noktasına gelen çiftçi ve üreticileri geri kazanmak amacıyla hayata geçirdiği projelerle Türkiye’ye örnek olan Büyükşehir Belediyesi, yerelde üretimi büyütmeye devam ediyor.

Üreticilere fide-fidan, makine ve ekipman gibi çeşitli destekler sunan Büyükşehir, katma değeri yüksek, tıbbi ve aromatik fidelerle üreticileri buluşturarak hem ürün çeşitliliğini artırıyor hem de yüksek piyasa talebi bulunan ürünler ile üreticilere yeni gelir kapıları aralıyor.

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinesinde üreticilere yüzde 50 hibe ile verilen avokado, yüzde 70 hibe ile verilen passiflora fidesi ile yıl boyunca araziler boş kalmıyor. Bu sayede teşvik projeleri ile Büyükşehir, hem bölgedeki üretim alanının genişlemesinin hem de üreticilerin kazançlarını artırmasının önünü açıyor.

HER EYLÜL VE EKİM AYINDA FİDELER DAĞITILDI

Anamur Tropikal Meyve Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Ergun Doğan, Büyükşehir Belediyesi’nin kooperatiflerle devamlı iş birliği halinde olduğunu ve üreticilerin ihtiyaçlarının belirlenmesinde kooperatiflerden destek aldığını ifade etti. Avokadonun dar bir alanda bile yüksek gelir elde ettiren bir ürün olduğunu anlatan Doğan, “Beşinci yılında biz bir ağaçtan yaklaşık 3 bin lira tutarında gelir elde ediyoruz. Her Eylül ve Ekim ayında fidelerimiz kusursuz bir şekilde geldi ve dağıtıldı ve toprakla buluşturuldu. Bu sayede bazı büyük bahçeler de elde ettik. Ticari değer daha da arttı. Yani Antalya, Mersin arasında Anamur’da büyük bir avokado üretimi başladı. Bizler bu işe Başkanımız Vahap Seçer’le beraber başladık. 5 senedir de avokado fidanı dağıtılıyor ve senede 3 binin üzerinde fidan dağıtıldı” dedi.

‘TARIMI KALKINDIRMAK ZORUNDAYIZ’

Passiflora ve avokado üreticisi Mesude Kutlu, “Bozyazı’da bahçemiz var. Passiflora için başvuru yaptım, çıkınca ektik. Emekli maaşı yetmediği için çalışmak zorundayız. Evime katkıda bulunuyorum. Güzel bir proje. Günümüz şartlarında tarım bitmiş durumda. Bu şekilde tarımı kalkındırmak zorundayız. Emekli maaşıyla geçinmek çok zor. Hayat çok pahalı. Evimize katkıda bulunmak zorundayız. Mecburen ben de evime destek olmak amaçlı bu projeye girdim. Herkesin katılmasını beklerim” ifadelerini kullandı. 


Etiket: mersin, haber


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 
 

Mersin Ekspres | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinekspres.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Ekspres basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA