Sen de imzala, yavru deniz kaplumbağalarını ve kum zambaklarını koru

Tarih: 16 Eylül 2024 Pazartesi 16:52

Mersin Barosu Kent ve Çevre Komisyonu, Mersin Davultepe Yüzüncü Yıl Tabiat Parkı’nda yavru deniz kaplumbağalarının ve kum zambaklarının korunması için açmış olduğu davanın ardından Change.org Türkiye’de imza kampanyası başlatarak, bakanlıkları, yerel yönetimleri ve tüm yurttaşları Davultepe Yüzüncü Yıl Tabiat Parkı’nın korunması için harekete geçmeye çağırdı.

Mersin Barosu Kent ve Çevre Komisyonu, Mersin Davultepe Yüzüncü Yıl Tabiat Parkı’nın korumaya alınması için bir buçuk yıl önce başlattığı mücadeleyi sürdürüyor.Geçen zaman içerisinde tabiat parkındaki yavru deniz kaplumbağalarının öldüğünü, kum zambaklarının kuruduğunu tespit eden Mersin Barosu Kent ve Çevre Komisyonu, ve Yüzüncü Yıl Tabiat Parkı’nın korumaya alınması için başlattığı imza kampanyasına destek bekliyor.

 (Kampanya link: https://www.change.org/denizkaplumbağalarınıyaşat)

“MERSİN'DEKİ YAVRU DENİZ KAPLUMBAĞALARINI VE KUM ZAMBAKLARINI KORUYUN!”

Mersin Barosu Kenet ve Çevre Komisyonu yaptığı yazılı açıklamasında,Mersin’in, deniz kaplumbağalarının evi ve yuvalama sahası olduğuna dikkat çekerek, “Bu olağanüstü canlılar özellikle Akdeniz Bölgesi’nde yavrulayabilmekte ve hayatta kalabilmek için geldikleri kumsalda ciddi bir korunmaya ihtiyaç duymaktadır. Özellikle Mersin merkezindeki Davultepe Yüzüncü Yıl Tabiat Parkı, deniz kaplumbağaları için yaşamsal alanlardan biridir. Ne yazık ki, bu kumsalda eğlence merkezi açılmasına izin verilmesine karşı açtığımız dava henüz doğa lehine sonuçlanmamış, kumsal tamamen korumasız hale gelmiş, yuvalardan çıkan yavrular denize ulaşmadan ölmeye başlamıştır.

 

2023 yılı Şubat ayında açılan ve kiralanan eğlence merkezi (beach club) her hafta yüksek sesli, gürültülü, rahatsız edici şekilde ışıklı partiler düzenlemektedir. Yumurtlamak için kumsala çıkan kaplumbağanın gürültüden ve kalabalıktan kendini güvende hissetmeyerek yumurtlamadan gitme ihtimali defalarca dile getirilmiş, geçmişe nazaran artık az sayıda bulunan ve korunmayan yuvalardan çıkan yavrular kumsalda ölü bulunmuştur. Dahası, parkın bir bölümünü kiralayarak, tabiat parkını eğlence merkezine dönüştüren şirketin göstermelik koruma çalışmalarının işe yaramadığı açıktır. Korumanın Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar tarafından yapılması, Tabiat Parkında sesli ve ışıklı her türlü eğlencenin yasaklanması gerekmektedir” ifadesini kullandı.

“DİLEKÇEYİ İMZALAYARAK, BU MÜCADELEDEKİ SESİMİZİ GÜÇLENDİREBİLİRSİNİZ”

Bu duruma daha fazla izin verilmemesi ve seyirci kalınmaması gerektiğini vurgulayan Mersin Barosu Kent ve Çevre Komisyonu açıklamasında, “2016 yılında Uluslararası Doğa Koruma Birliği tarafından koruma altına alınan kum zambakları yolunmakta, ezilmekte, sararıp kurumaktadır.

DKMP 7. Bölge Müdürlüğü’nün sorumluluk alanında olan Tabiat Parkında endemik bitki olarak kabul edilen ve özel koruma altında olan kum zambakları da yok olma tehlikesi altındadır. Tabiat Parkının genelinde en çok da Beach Club olarak kullanılan yerin etrafında kum zambaklarının artık hiç bulunmadığı ve çoğu yerde koparıldıkları, hatta ezildikleri tespit edilmiştir. Bu durum, Mersin'in ekosistemi için de büyük bir tehdit oluşturmaktadır.

2023 yılının Mart ayında Tabiat Parkının ranta açılmasına izin veren işletme sözleşmesinin iptali için açtığımız dava sürerken, tabiat parkının talan edilmesiyle, rant uğruna deniz kaplumbağaları ve kum zambakları da yok olmaktadır.

Bu duruma daha fazla izin verilmemeli ve seyirci kalınmamalıdır.Bakanlıkları, yerel yönetimleri ve tüm yurttaşlarımızı, Davultepe Yüzüncü Yıl Tabiat Parkı’nın korunması için harekete geçmeye çağırıyoruz.  Bu dilekçeyi imzalayarak, bu mücadeledeki sesimizi güçlendirebilirsiniz” ifadesine yer verdi.


Etiket: mersin, haber


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 
 

Mersin Ekspres | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinekspres.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Ekspres basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA