Başkan Yıldız, Yumuktepe Höyüğü’nde yapılan kazı çalışmalarını inceledi

Tarih: 29 Ağustos 2024 Perşembe 16:31

Toroslar ilçesinde yer alan ve 9 bin yıllık geçmişiyle arkeoloji dünyasında büyük bir öneme sahip olan Yumuktepe Höyüğü’nde arkeopark projesi kapsamında kazı çalışmaları sürüyor.

Toroslar Belediye Başkanı Abdurahman Yıldız, ilçenin tarihi mirası Yumuktepe Höyüğü’ndeki kazı çalışmalarını inceleyerek, arkeolog ve akademisyenlerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Bu tarihi mirasın ortaya çıkarılmasının önemini vurgulayan Başkan Yıldız, höyükte sürdürülen arkeopark projesine tüm kent paydaşlarının destek vermesi gerektiğine dikkat çekerek, kazı çalışmalarını yürüten ekibe teşekkür etti.

Kent merkezinin yaklaşık bir kilometre kuzeyindeki Demirtaş Mahallesi’nde bulunan höyük ve çevresinde incelemeler yapan Başkan Yıldız, ilk arkeolojik kazıları 1938 yılında başlayan höyüğün birçok uygarlığın izlerini taşıdığını kaydederek, “Her bir Mersinlinin mutlaka 9 bin yıl öncesinde yaşamış olan hemşehrisinin hangi koşullarda yaşamış olduğunu görmesini istiyorum” dedi.

“HÖYÜĞÜN TURİZME KAZANDIRILMASI İÇİN ÇALIŞIYORLAR”

Kazı çalışmalarına bir hafta önce başladıklarını aktaran Kazı Başkanı İtalyan Arkeolog Giulio Palumbi, Mersin tarihini gün yüzüne çıkardıklarını belirterek, “İlk ziyareti Toroslar Belediye Başkanımız Abdurrahman Yıldız gerçekleştirdi. Kent için arkeologlar için ve dünya için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Yumuktepe Höyüğü’nde Kazı Başkan Yardımcısı olan Tülay Özaydın ise uzun yıllardır devam eden Yumuktepe kazı çalışmalarına bu yıl tekrardan başladıklarını söyleyerek, “Arkeopark çalışmasıyla turizme kazandıracağımız çalışmalarımızı sergilemek için elimizden geleni yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Höyük ve çevresini tanıtan aynı zamanda alanda kazı çalışmasına öncülük eden Kazı Başkanı Yardımcılarından Özlem Aytek de kazı çalışmalarını ziyaret eden Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız’a teşekkür ederek, “Bir hafta oldu çalışmalara başlayalı. Umarım sezon içinde güzel sonuçlarla beraber kapanışı da yaparız” diye konuştu.

“KOLAYLIKLA ULAŞILABİLİR”

Başkan Yıldız, Yumuktepe’nin her bir Mersinlinin, Türkiye’nin ve Toroslar halkının kolaylıkla ulaşabileceği bir konumda olduğunu vurgulayarak, bölgenin sahip olduğu tarihi değerin yeterince bilinmediğini ve tanınmadığını belirtti. Başkan Yıldız, “Maalesef bir hazinenin içinde olmamıza rağmen, çok fazla bu hazinenin kıymetini bilmiyoruz. Toplumun seçilmiş insanları bile buraya ait bilgiye sahip değil” dedi.

“1938'DEN BUGÜNE UZANAN TARİHİ KAZILAR”

Yumuktepe’de 1938 yılında başlayan kazı çalışmalarının 1960’lı yıllardan bu yana neredeyse kesintisiz devam ettiğinin altını çizen Başkan Yıldız, “Kıymetli hocalarımız, Türkiye’nin ve dünyanın farklı yerlerinden gelip buradaki kazıları sürdürüyorlar. Yumuktepe Höyüğü’ne son şeklini onlar verecekler’’ diyerek, Yumuktepe’de bir arkeoloji yürüyüş parkı projesinin tasarlandığını ve bu mirasın Mersin halkına, ülke halkına ve dünya insanlığına tanıtılması için ciddi çabaların harcandığını belirtti.

“YUMUKTEPE’Yİ MUTLAKA GEZİN VE GÖRÜN”

Mersin halkına çağrıda bulunan Başkan Yıldız, “Her bir Mersinli, 9 bin yıl öncesinde burada bir hemşehrisinin yaşadığını, o hemşehrisinin hangi koşullarda yaşadığını görmeli” dedi.

Yumuktepe’de yapılan kazılardan ve keşiflerden oldukça etkilendiğini dile getiren Başkan Yıldız, bu tarihi alanın, kentin kanaat önderleri, kamu kurumları ve halkın katılımıyla canlandırılmasına destek olacaklarını belirterek, “Bugün bazı konularda hakikaten şaşırdım. Taş, duvar ve sıva konusunda, 9 bin yıl önceden farklı bir yerde değiliz aslında. Ev biçimlerimiz, toplanma yerlerimiz, besinlerimizi sakladığımız alanlar aynı. Bundan 9 bin yıl önce çukur kazarak kendilerince koruma alanları oluşturmuşlar. Şimdi de soğuk hava depoları yapılıyor. Aslında mantık aynı. Dolayısıyla hiç bir şeyin yoktan var olmadığını, vardan yok olmadığını bir kez daha Yumuktepe Höyüğü kanıtlamış oluyor. Ben bütün hemşehrilerimin,  Mersin’in bütün kanaat önderlerinin burayı mutlaka gezmelerini istiyorum. Bu kentte yaşayan ve bu kentin nimetlerinden faydalanan herkesin Yumuktepe’ye ve burada yapılacak arkeopark projesine destek vermesi gerekiyor. Bu kentte çok ciddi bir mirasa sahibiz ve bu mirasın açığa çıkarılması sadece kamu kurumlarının değil, burada yaşayan herkesin görevidir” şeklinde konuştu.


Etiket: mersin, haber


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 
 

Mersin Ekspres | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinekspres.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Ekspres basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA