Madımak’ta yaşamını yitirenler Yenişehir’de türkülerle anıldı

Tarih: 1 Temmuz 2024 Pazartesi 11:13

Yenişehir Belediyesi ve Mersin Cemevi, Madımak Katliamının 31’inci yıl dönümü nedeniyle anma programı düzenledi.

2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Oteli’nde Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında 33 aydın ve sanatçının yaşamını yitirmesinin 31’inci yıl dönümünde Mersin Yenişehir’de anma programı düzenlendi. Programa Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ve Mersin Cemevi Başkanı Hasan Kılavuz ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Anma programında konuşan Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, “31 yıl önce Sivas’ta, Madımak Oteli’nde çok büyük bir insanlık dramı, çok büyük bir utanç yaşandı. Bugün burada 30 yılı aşkın süre geçmiş olmasına onları unutmadık ve bir aradayız. 5 yıl önce göreve geldik. Her yıl Madımak’ta kaybettiğimiz canları andık.  Bugün de Mersin Cemevimizde canlarımızlayız.  Anmalardaki amacımız bir yarayı kaşımak değil, bir yarayı kanatmak değil, bu anmalar böyle insanlık dramlarının bir daha tekrar edilmemesi, böyle utançların bir daha olmaması için yapıyoruz. Her şeye rağmen bizler, kutsal Anadolu topraklarında barışı, kardeşliği ve hoşgörüyü var etmek için mücadele edeceğiz. Gericiliğe karşı aydınlığı, gericiliğe karşı çağdaşlaşmayı ve bilimi sonuna kadar savunacağız ve bu topraklarda her ne olursa olsun büyük önder Atatürk’ün işaret ettiği çağdaş uygarlık seviyesinin yakalanması anlayışını devam ettireceğiz. Gericiliğe ve yobazlığa teslim olmayacağız. Yolumuz belli; yolumuz bilimin ışığında aydınlık yoldur. Kaybettiğimiz canlara Allah’tan rahmet diliyorum. Nur içinde yatsınlar. 

Madımak’ta yaşamını yitirenleri unutmayacaklarını belirten Mersin Cemevi Başkanı Hasan Kılavuz ise “31 yıl önce şehit edilen 33 canımız, 33 genç ve aydın ve burada yakılan bu çıralar ister bugün olsun ister gelecekte onların aziz ruhları için yakılan her çıra, bir daha bu acıların yaşanmaması için bu mücadelenin devam etmesi gerekiyor. Ne zamanda kadar? Madımak utanç müzesi kurulana kadar. Bir daha bu katliamların yaşanmamasına karar verilinceye kadar. 2 Temmuz Madımak Katliamı merhamet duygusu kalmamış, ahlak ve erdemlikten uzak olanlar tarafından yapıldı. Saz ile türkü ile deyiş ile onları anıyoruz, onlar unutulmuyor ve unutulmayacak.  Sorarlar zaman zaman Alevilik nedir? Diye. Alevilik binlerce yıllık bir yastır, mazlumların bin yıllık hak arayışıdır bu topraklarda. Yıllardır Kerbela’lar yaşıyoruz, Madımak da bunlardan biridir.  Eşit yurttaşlık, barış ve kardeşlik her dem bizim şiarımız olsun.” diye konuştu.  Anma programı sanatçı Ender Balkır dinletisi, semah ve deyişlerle son buldu.


Etiket: mersin, yenişehir


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 
 

Mersin Ekspres | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinekspres.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Ekspres basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA