‘Afet Ve İmar Çalıştayı’ gerçekleşti

Tarih: 14 Haziran 2024 Cuma 13:24

Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde ‘Afet ve İmar Çalıştayı’ gerçekleştirdi.

Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde ‘Afet ve İmar Çalıştayı’ gerçekleştirdi. Çalıştayda; kentte yaşanabilecek olası bir afet riskini en aza indirmek, afete karşı hazırlı olmak, olası bir deprem ve afet riskine karşılık kenti dayanıklı hale getirmek ve erken müdahale edebilmek için Büyükşehir’in oluşturacağı 2025- 2029 Stratejik Plan çalışmalarında kent paydaşlarının iş birliğinde geniş kapsamlı bir yol haritası oluşturulması amaçlandı. Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salon’da 2 oturumda gerçekleştirilen çalıştayda; STK, oda, dernek, vakıf, üniversiteler, farklı disiplinlerdeki meslek grupları ve sektör temsilcileri yer aldı.

ÇALIŞTAY, 2 OTURUMDA ELE ALINDI

Çalıştayın ilk oturumunda katılımcılar yuvarlak masa etrafında ‘Afet Müdahale Lojistiği 1 ve 2’, ‘Yapı Tasarım Üretim ve Denetimi 1 ve 2’, ‘Yer Bilimleri’, ‘Afet Sakınım Planlaması 1 ve 2’, ‘Deprem Sonrası İkincil Afetler 1 ve 2’ konu başlıkları hakkında fikir alışverişinde bulundu. Mersin’in deprem bölgesinde yer almamasına karşın coğrafi özellikleri dolayısıyla meydana gelebilecek ikincil afetlere; heyelan, yangın, baraj yıkımı, tsunami gibi olaylara karşı Büyükşehir Belediyesi’nin oluşturacağı stratejik plan kapsamında alınması gereken önlemler ve somut adımlarla ilgili öneri sunuldu.  

Bununla birlikte imar ve yapılanma konusunda ise; kentin yapı durum analizinin ve eski yapı stoklarının tespit edilmesi, zemin sıvılaşması olan bölgelerdeki yapıların güçlendirilmesi veya kentsel dönüşüme uğraması,  imar mevzuatı ve farklı yapı üretim yöntemlerinin etkileri gibi daha birçok konuda imar planları üzerine görüşüldü. Çalıştayın ikinci bölümünde ise, ilk oturumda belirlenen konu başlıkları üzerine çözüm önerileri etraflıca masaya yatırıldı ve katılımcılar buldukları çözümlerle ilgili sunum yapıldı.

 “AFET KOORDİNASYON MERKEZİ YA DA KAMPÜSÜ PROJEMİZ VAR”

Çalıştayın kapanışında konuşan Afet İşleri Dairesi Başkanı Dr. Kemal Zorlu, çok güzel sonuçlar çıktığını dile getirerek, ortaya çıkan bazı sonuçları Büyükşehir Belediyesi’nin halihazırda yapmaya başlamış olduğunu belirterek, “Buradaki çıktılarla onları birleştireceğiz. Afet İşleri Dairesi Başkanlığı olarak 1 yıllık geriye dönüp baktığımız süreç içerisinde Mersin’e jeolojik tehlike riskleri ile ilgili bir çalışma hazırladık. Bir tane de kentsel dönüşüm stratejilerinin belirlenmesi noktasında bir genel çerçeve çizen 2 tane çalışmamız var. Bir de önümüzdeki 5 yıllık dönem içerisinde yine stratejik planımızın içerisinde olacak ve Başkanımız Vahap Seçer’in 5 yıllık yapacağı proje taahhüt kitapçığında da yer alan bir afet koordinasyon merkezi ya da kampüsü projemiz var” diyerek projenin 4 ayağı olduğunu dile getirdi. Afet eğitimi çalışmalarının küçük yaşlarda başlaması gerektiğini vurgulayan Zorlu, Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde önümüzdeki günlerde 8 tane afet simülatörü kazandıracaklarını da duyurdu. Zorlu, çocukların orada yangın, deprem, sel,  gibi simülatörler aracılığı ile afet sırasında yapması gereken davranışlarla ilgili teorik eğitim alacaklarını kaydetti.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 
 

Mersin Ekspres | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinekspres.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Ekspres basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA