Eş başkanlardan ‘kayyım’ tepkisi

Tarih: 3 Haziran 2024 Pazartesi 14:04

Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Nuriye Arslan ve Hoşyar Sarıyıldız, Hakkâri Belediyesi’ne kayyım atanmasına tepki gösterdi.

Akdeniz Belediyesi, Haziran ayı Meclis toplantısını, Eş Başkanlar Hoşyar Sarıyıldız ve Nuriye Arslan başkanlığında gerçekleştirdi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan toplantıda, bir önceki birleşim tutanak özeti oylanıp kabul edildi. Meclise sunulan önergelerin kabul edildiği ve komisyonlardan gelen gündem maddelerinin karara bağlandığı, atama ve görevlendirmelerle ilgili üyelerin bilgilendirildiği toplantıda, Hakkâri Belediye Başkanı’nın görevden alınıp yerine kayyım atanması konusu tartışıldı, ayrıca 2 Haziran 2024 Pazar günü bazı bölgelerde tekrarlanan yerel seçimlerin sonuçları ele alındı.

“ÖNEMLİ OLAN HALKIN İRADESİNİN TECELLİ ETMİŞ OLMASIDIR”

İlk olarak tekrarlanan yerel seçimlere değinen Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Hoşyar Sarıyıldız; “Seçimler demokrasi şölenidir. Kimin kazandığına bakılmaksızın, önemli olan halkın iradesinin tecelli etmiş olmasıdır. Günün sonunda, seçimlerde yaşanan aksaklıklar düzeltilir. Önemli olan halkın iradesinin önünde engel olmayışı, önemli olan halkın iradesinin, doğrudan demokrasiye yakın temsili bir demokrasi ile tecelli etmiş olması, bunun önündeki engellerin de ilgili mercilerce kaldırılmasının sağlanmasıdır. Çünkü vatandaşlığın en temel unsuru, seçme ve seçilme hakkıdır. Bunun elinden alınması, Anayasal anlamda da sıkıntılar yaratır. Bu açıdan gecikmiş de olsa seçimler sonucunda kazanan belediye başkanlarına, eş başkanlara tebriklerimizi sunuyoruz” diye konuştu.

“KAYYIM POLİTİKALARI TOPLUMUN VİCDANINI YARALIYOR”

Eş Başkan Sarıyıldız, kayyım politikasının, toplumdaki adalet duygusunu zedelediğinin de altını çizerek şöyle konuştu; “Akdeniz de kayyımdan nasibini almış bir ilçemizdir. Bir önceki dönemin belediye başkanı, ‘Biz belediyeyi borçlarda devraldık’ demiştir. Çünkü kayyımlar, belediyeyi yönetirken toplumun vicdanını yaralayan tarzda hareket ediyordu ve belediyeleri ağır borçlarla devrediyordu. Bu durum, Akdeniz Belediyesi’nin de borçla devredildiği bir pratiğe girmesine neden olmuştur. Hele hele bazı belediyelerimizde, milyarları bulan borç yükünden bahsediliyor. Bu, gerçekten insanın vicdanını yaralayan bir durumdur.

Seçimden önce YSK, adaylarla ilgili kararını veriyor, engeli olanlar seçime giremiyor. Vatandaşlarımız, anayasal hakkını kullanıp seçimlerde oyunu kullanıyor. Seçime girilmiş, halk oyunu kullanmış, seçim de demokratik şekilde yürümüş. Aradan 3-5 ay veya 1 yıl geçiyor ve kayyum uygulaması yapılıyor. Kayyım politikası toplumun hiçbir kesimi tarafından benimsenmiyor. Geçmiş dönemdeki kayyım uygulamalarının belediye meclislerini boşa düşürdüğünü burada da gördük. Kayyım uygulaması, Türkiye’nin demokrasi tarihinde kara bir leke olarak kalmalıdır; Meclis olarak, toplumun iradesini yansıtıyorsak, bu meclisin görev süresince çalışabilir olması için kayyım uygulamaları son bulmalıdır.”

“31 MART SEÇİMLERİNDE KAYYIM POLİTİKASININ GEÇERLİLİĞİ KALMAMIŞTIR”

Söz alarak; Hakkâri Belediyesi’ne kayyım atanmasını eleştiren Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Nuriye Arslan ise; “Bu açıkça gasptır, halkın iradesini tanımamak ve halka zulümdür. 31 Mart’taki seçimleri, AK Parti’nin son yıllarda yapmış olduğu hukuksuz uygulamaların, halk nezdinde hiçbir geçerliliğinin kalmadığını ortaya koymuştur. Halk, kayyım anlayışına 31 Mart’ta gereken cevabı vermiştir.

Haliyle toplumu huzursuzluğa götüren bir pratiktir. Tüm Türkiye halkları tarafından bu uygulamanın kabul edilmeyeceğini bir kez daha söylüyoruz. Umuyoruz ki bu yanlışlıktan bir an evvel dönülür. Oranın seçilmiş bir Meclisi var. Meclis, kendi arasından bir başkan seçer… Kanun, hukuk ne ise o uygulansın. Toplumu daha fazla kutuplaştırmaya, toplumun vicdanını daha çok yaralamaya kimsenin hakkı yoktur” ifadelerini kullandı.

Akdeniz Belediye Meclisi’nin bir sonraki toplantısı 1 Temmuz 2024 Pazartesi günü saat 10:00’da belediye konferans salonunda yapılacak.


Etiket: mersin, akdenizbelediyesi,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 
 

Mersin Ekspres | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinekspres.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Ekspres basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA