Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) nisan ayında 487 milyon 848 bin dolar ihracat gerçekleştirdi.
Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çağan, nisan ayında 487 milyon 848 bin dolar ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. Yılın dördüncü ayında geçen yılın aynı dönemine göre 37 artış sağladıkları belirten AKMİB Başkanı Saadettin Çağan, Cebelitarık, Fas, Belçika ve Hollanda pazarlarında ihracat hacminde güçlü ivmelenme yakaladıklarını bildirdi.
“Venezuela Türk İhraç Ürünleri Fuarı’na büyük önem veriyoruz”
Petrokimya ürünleri başta olmak üzere plastik, boya, kauçuk, temizlik ürünleri, kozmetik, ilaç, gübre, organik ve anorganik kimyasallar, medikal ürünler ile geniş bir alt sektör yelpazesine sahip kimya sektörünün uzak pazarlarda etkinliğini artırmaya yönelik çok yönlü çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Başkan Saadettin Çağan, bu çerçevede 26-28 Eylül 2024 tarihlerinde Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin (AKİB) koordinasyonunda gerçekleştirilecek Venezuela Türk İhraç Ürünleri Fuarı’na büyük önem verdiklerini söyledi.
Yaklaşık 303 milyar 200 milyon varil kanıtlanmış petrol rezerviyle dünyada ilk sırada yer alan Venezuela’da Türk kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü için yatırım ve ticarette büyük potansiyel bulunduğunu vurgulayan Başkan Saadettin Çağan, AKMİB üyesi firmaların bu pazarda etkinliğini artırmak için Türk İhraç Ürünleri Fuarı’nın büyük fırsatlar sunduğunu belirtti.
“Venezuela’yı Güney Amerika’ya açılan kapı olarak görüyoruz”
2023 yılı verilerine göre 16 milyar 921 milyon dolar dış ticaret hacmine sahip olan Venezuela’nın sanayi ürünlerindeki ithalat hacminin 1,2 milyar dolar düzeyinde bulunduğunu kaydeden Başkan Çağan, bu ülkeyi Türk kimya sektörü için Güney Amerika’ya açılan kapı olarak gördüklerini dile getirdi. Venezuela’nın dünya genelinde en fazla ithalat yaptığı ürün grupları arasında plastikler ve mamulleri, kauçuk ve kauçuktan eşyalar bulunduğunu belirten Başkan Çağan, “Türkiye ile Venezuela arasında 21 Ağustos 2020 tarihinde imzalanan Ticaretin Geliştirilmesi Anlaşması gereğince bu ülke tarife satırlarının yüzde 91,7’sinde gümrük vergilerini en geç 7 yıl içinde sıfırlayacak. Türkiye ise aynı takvime göre tarife satırlarının yüzde 91,9’unda gümrük vergilerini kaldıracak, yüzde 2’sinde ise kısmi vergi indirimi yapacak. Tüm bunları dikkate aldığımızda karşılıklı ticaretimizin önümüzdeki yıllarda çok güçlü şekilde ivmeleneceğini öngörüyoruz. Venezuela Türk İhraç Ürünleri Fuarı’na tüm üyelerimizi katılmaya, ihracat fırsatlarını değerlendirmeye davet ediyoruz.” dedi.
“Venezuela’ya yapılan sektör ihracatının yarıya yakınını AKMİB gerçekleştiriyor”
Türkiye’nin Venezuela pazarına yönelik ihracatını kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü özelinde değerlendiren Başkan Saadettin Çağan, şunları söyledi: “Ülkemiz, kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatında Venezuela pazarında istikrarlı bir yükseliş gösteriyor. Son 5 yıllık verileri incelediğimizde 2019 yılında 12 milyon 825 bin dolar düzeyinde sektör ihracatımız, 2023 yılı sonunda 57 milyon 60 bin dolar düzeyine yükseldi. Bu performansta mineral yakıtlar ve mineral yağlar, sabun ve yıkama müstahzarları, plastikler ve mamulleri uçucu yağlar ve kozmetikler ile eczacılık ürünleri öne çıktı. AKMİB olarak Venezuela pazarındaki durumumuzu incelediğimizde son 5 yılda büyük bir atılım içinde olduğumuz görülüyor. Venezuela’ya 2019 yılında 840 bin dolar civarında ihracat yapan Birliğimiz, bu rakamı 2023 yılı sonunda 24 milyon 647 bin dolara taşıdı. Bir başka ifadeyle Türkiye geneli sektör ihracatımızın yarısına yakınını AKMİB olarak biz gerçekleştiriyoruz.”
“Nisan ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler ABD, Hollanda ve Romanya”
AKMİB’in nisan ayındaki ihracat performansını ürün grupları ve ülkelere göre değerlendiren Başkan Saadettin Çağan, bölge ihracatının yüzde %79,6’sını mineral yakıtlar ve mineral yağların oluşturduğunu, en fazla ihracat yaptıkları ülkelerin başında Birleşik Devletler, Hollanda ve Romanya’nın geldiğini söyledi: Başkan Çağan, “Nisan ayında 2 milyon 928 bin ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendirdik. Mineral yakıtlar ve mineral yağlarda 356 milyon, plastikler ve mamullerinde 41 milyon ve anorganik kimyasallarda 16 milyon dolar değere ulaştık. En fazla ihracat yaptığımız ülkeler listesinde yüzde 382 artış ve 71,3 milyon dolar değer ile ABD birinci sırada yer aldı. Bu ülkeyi, yüzde 1.123 artış ve 60,4 milyon dolar değer ile Hollanda ve 32,7 milyon dolar değer ile Romanya takip etti. Söz konusu dönemde ihracat hacminde en güçlü artışları incelediğimizde, geçen yıl nisanda hiç ihracat gerçekleştiremediğimiz Cebelitarık’a 20 milyon 473 bin dolarlık ihracatımız dikkat çekti. Bu ülkenin ardından yüzde 2 bin 294 artış ve 22,7 milyon dolar değer ile Fas, yüzde 1.341 artış ve 22,3 milyon dolar değer ile Belçika, yüzde 1.123 artış ve 60,4 milyon dolar değer ile Hollanda yıldız pazarlarımız oldu.”
|