Ölü camgöz köpek balığı karaya vurdu

Tarih: 2 Ocak 2024 Salı 11:05

Mersin’de karaya vuran cam göz cinsi ölü köpek balığı vinçle çıkartıldı.

Mersin’de karaya vuran cam göz cinsi ölü köpek balığını belediye ekipleri çıkardı. 410 santimetre uzunluğunda, yaklaşık 700 kg ağırlığındaki köpek balığının balıkçılık faaliyetleri sonucunda öldüğü tahmin ediliyor. Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden ekiplerin incelediği balığın, yaklaşık 8 saat önce öldüğü tahmin ediliyor.

Deniz Denetçisi olarak görev yapan Emre Üresin, Sahil Güvenlik Komutanlığı üzerinden gelen ihbar sonucu köpek balığını almaya geldiklerini belirterek,“Ölü bir köpek balığının balıkçı barınağının batı mendireğinde kayalara vurduğu ile ilgili ihbar üzerine ekiplerimizi hemen olay yerine yönlendirdik. Köpek balığı ölüsünü bulunduğu yerden ekiplerimizle beraber aldık ve karaya çıkarttık. İnceleme yapılması için de ilgili birimlere haber verdik” dedi.

“NESLİ TEHLİKE ALTINDA OLAN BİR TÜR”

Karaya vuran köpek balığının cinsi ile ilgili bilgi veren Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr.Deniz Ayas, “Bugün Mersin’de kayalıkların dış cephesine ölü olarak vuran köpek balığı türü hexanchusgriseus dediğimiz nesli tehlike altında olan bir tür. Türkçe ismi altı solungaçlı camgöz. Dişi bir birey. Yaklaşık 410 santimetre boyunda. 600-700 kilo ağırlığında olduğunu tahmin ediyoruz.Balıkçılık faaliyeti başta olmak üzere habitat kaybı gibi birçok faktörün kombine şeklinde olması bu türün neslinin,popülasyonunun ya da genetik havuzunun daralmasını sağladı. Bugün de aslında ergin bir bireyin yakalanmış olması aslında popülasyonun neden daraldığı ile ilgili bize de fikir veriyor. Gördüğünüz tür Karadeniz’den tutun, Doğu Akdeniz’in tamamında balıkçılık baskısı, tehdidi altında bir tür. Biz bunlara üzülüyoruz. Nedeni şu; bunların ekosistemde, özellikle derin deniz ekosisteminde önemli fonksiyonel rolleri var. Bunlar özellikle derin deniz sistemindeki enerji akışı için ve oradaki türlerin popülasyonun kontrolü açısından regülasyon görevleri olan türler” ifadelerini kullandı.

Köpekbalığı daha sonra Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından hayvan mezarlığına götürülerek defnedildi.  


Etiket: mersin, haber, büyükşehir,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 
 

Mersin Ekspres | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinekspres.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Ekspres basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA