Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, narenciyenin sadece kenti değil, bölge ve Türkiye için hem üretim hem de dış ticaret açısında önemli bir ürün grubu olduğunu dile getirerek, genç nesilleri narenciye tüketimi için özendirilmesi gerektiğini söyledi.
Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, narenciye sektörünün hem ülkeye döviz hem de istihdama önemli katkı sağladığını belirterek, "Narenciye sadece Mersin için değil, bölgemiz ve ülkemiz için hem üretim hem de dış ticaret ve iç tüketim açısından oldukça önemli bir ürün grubu. FAO verilerine göre ülkemiz narenciye üretiminde dünyada 7’nci ve Avrupa’da 2’nci sırada. Dünya narenciye ihracatında 3’üncü konumda. Kişi başına düşen narenciye tüketimi dünya genelinde yıllık ortalama 18 kilo iken, ülkemizde 29 kilo düzeyinde. Ayrıca narenciye sektörü istihdama önemli katkı sağlıyor. TÜİK tahminlerine göre 2023 yılı narenciye üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 66 artarak 7,8 milyon ton olması bekleniyor. Oysa Türkiye’nin yaklaşık 3 milyon ton iç tüketim ve 2 milyon ton ihracat potansiyeli var. Şu anda başta limon olmak üzere hasadı başlayan ve devam eden ürünlerde üreticiler büyük sıkıntı yaşıyor. Birçok ürün hala dalında beklediği gibi ürünlerini satanlar da katlandıkları maliyetin çok daha altında satabiliyorlar” dedi.
Başkan Özdemir, narenciye tüketiminin özendirilmesinin gerekliliğine dikkat çekerek, "Dolayısıyla üreticilerimizin daha fazla mağdur olmaması ve üretime küsmemesi için bu arz fazlasının değerlendirilmesinde Devletimizin şefkat elini uzatmasını temenni ediyoruz. Örneğin; devletimiz Tarım Kredi Kooperatifleri gibi alıcı kurumlarını devreye sokabilir. Alınan ürünler halen yaralarını sarmaya çalışan depremzedelerimize, TSK, üretimi olmadığı için narenciyeye erişme zorluğu yaşayan illerimizdeki dezavantajlı kesimlere dağıtılabilir. Valiliklerimiz bünyesinde faaliyet gösteren Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakıfları bu sürece dahil edilebilir. Milli Eğitim Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığımız ve Tarım Bakanlığımız daha önce başarıyla uygulanan Okul Sütü Programında olduğu gibi işbirliği içerisinde bir narenciye kampanyası başlatarak okullarda narenciye dağıtımına öncülük edebilir. Böylece hem üreticilerimize destek sağlanır hem de narenciyenin sağlık yönüyle faydaları anlatılarak genç nesillerimizin narenciye tüketimi özendirilebilir" diye konuştu.
Pazar çeşitliliğinin artırılması için çalışma yapılması gerektiğini kaydeden Başkan Özdemir, "Arz fazlasının eritilmesi için ihracat desteklerinin de artırılması faydalı olacaktır. Böylece üreticilerimizin sıkıntılarının aşılmasına katkı sağlanacağı gibi 2 milyon tonluk ihracat hacmimizi ve pazar çeşitliliğimizi artırmamız mümkün olabilecektir. Devletimiz son dönemde tarımda planlı üretim yönünde çok önemli kararlar aldı. Bu yıl narenciyede yaşanan sıkıntılar planlı üretimin önemini bir kez daha ortaya koydu. Narenciye fidanın ekilmesinden verim sağlamasına kadar uzun yıllara ihtiyaç duyar. Dolayısıyla tüm tarımsal ürünlerde olduğu gibi narenciyede de kısa, orta ve uzun vadeli planlamanın yapılması elzemdir" ifadesini kullandı.
2-3 ay sonra narenciyede gelecek sezon için üreticilerin hazırlıklarına başlayacağını ifade eden Başkan Özdemir, şunları söyledi:
"Bu sezonki ürünlerini satmada sorun yaşarlarken önümüzdeki dönem için mazot, gübre, ilaç, işçilik ve sulama gibi ana girdileri karşılamaları kolay olmayacaktır. Bu doğrultuda daha fazla zaman kaybetmeden, hasadı geciken ürünlerimiz daha fazla dalında beklemeden ve ziyan olmadan Devletimizin gerekli adımları atacağını umuyoruz. Böylesi bir adım ile üreticilerimiz sahiplenildiklerini hissedecek, moral ve motivasyonları yükselecek, üretimlerini sürdürebileceklerdir. Ayrıca tüccarlarımızın önü açılacak ve narenciye piyasası hareketlenecekti."
|