Ülke tarımının kalkınmasına büyük katkı sunacağına inanılan Tarım Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 422 Sayılı Kanun, üretici ve ihracatçıyı heyecanlandırdı
Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Abdullah Özdemir; planlı ve su varlığına göre tarım uygulamaları, üretim kaynaklarının uygun hale getirelerek tarımsal hasılanın artırılması, üretim alanlarının kayıt altına alınması, sözleşmeli üretimin yaygınlaştırılması, ilaç etken maddesi için kenevir yetiştiriciliğinin yapılması ile orman köylüsünün güçlendirilmesi gibi konuları kapsayan ve 'Tarım Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 422 Sayılı Kanun'a ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kanundaki planlı üretim başlığını çok önemsediklerini belirten Özdemir, planlı üretimin olmadığı bir yerde diğer başlıkların da amacına ulaşmasının mümkün olmadığını belirterek; planlanma, gıda güvencesi ve güvenliğinin sağlanması, verimliliğin artırılması, çevrenin korunması ve sürdürülebilirliğin tesis edilmesi için bakanlıkça belirlenen ürün veya ürün gruplarının üretimine başlanmadan önce bakanlıktan izin alınmasının son derece önemli olduğunu söyledi.
Sektörde sözleşmeli üretimin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için gerekli düzenlemelerin bakanlık tarafından yapılacağını anımsatan Özdemir, sözleşmeli üretimi özendirmek üzere, belirtilen desteklerin verilmesinde üreticilere öncelik tanınacağını ifade ederek, "Sözleşme kapsamında üretilen ürünün alımından veya satımından vazgeçen üretici ya da alıcılar için ceza koşulu belirlenecek. Ceza koşulu, alımından ya da satımından kaçınılan ürün miktarının sözleşmedeki bedelinin yüzde yirmisinden az ve yüzde ellisinden fazla olamayacak. Bu karar üretim planlamasının amacına ulaşmasının en önemli unsurlarından biridir. Adına uygun şekilde uygulandığı taktirde çiftçilerin hasat döneminde sorun yaşamasının engelleneceği gibi sanayicilerin de istediği miktar ve kalitede ürüne erişimi sağlanacaktır. Diğer yandan fiyattaki dalgalanmaların önüne geçilerek tarım ve gıda fiyatlarında istikrar sağlanmasına büyük katkısı olacağı kanısındayım" diye konuştu.
"Hedefler için bir bütün olarak hareket etmeliyiz"
Türkiye'nin tarımsal alan açısından dünyada 17'nci sırada olmasına karşın, tarımsal hasılada Avrupa’da 1'inci, dünyada ise ilk 10’da yer aldığını aktaran Özdemir, "Bu performansın sürdürülebilir olması açısından doğru tespit edilen ve büyük önem taşıyan bu hedefler etrafında kenetlenmemiz gerektiğini düşünüyorum. Diğer yandan, programda yer almayan ancak sektörümüzün ihtiyaç duyduğu yeni politika ve projelerin kurgulanmasına yönelik olarak bugünden itibaren çalışmamız gerektiği kanısındayım. Ülkemizin tarım sektöründeki potansiyeli çok daha büyük. Başta devletimizin sahiplenmesi olmak üzere, sektörümüzün tüm bileşenlerinin uyum içerisinde çalışması ve son düzenleme ile belirlenen hedeflere yönelik politikaların dirayetle uygulanmasıyla bu potansiyelimizi daha da iyi değerlendirebileceğimiz kanaatindeyim" ifadelerini kullandı.
|