Ticaret Bakanlığı koordinesinde, Mersin Valiliği himayesinde Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğince bu yıl 29’uncısı düzenlenen Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları, Mersin esnafı ile kent protokolünü buluşturdu.
Ticaret Bakanlığı koordinesinde, Mersin Valiliği himayesinde Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğince bu yıl 29’ıncısı düzenlenen Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları, Mersin esnafını ve kent protokolü buluşturdu. 1975 yılından bu yana Terzilik mesleğinde faaliyetini sürdüren bugüne kadar 6 usta, 11 kalfa ve çırak yetiştiren Adnan Çevik ‘Yılın İl Ahisi’ seçilirken, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan’a ‘Yılın Ahisi’ unvanı verilerek Ahilik kaftanı kuşatıldı. Kutlamalarda ayrıca mesleğinde 50 yılını dolduran esnaf sanatkarlara ve mesleki odalara yeni seçilen oda başkanlarına günün anlam ve önemi nedeniyle Ahilik Kaftanı giydirildi.
Mersin ESOB tarafından düzenlenen Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları, Birlik Başkanı Talat Dinçer, Mersin Milletvekili Av. Alpay Antmen, Ticaret İl Müdürü Hüseyin Güçlü, Mersin TSO Başkanı Ayhan Kızıltan, MBB Genel sekreter Yardımcısı Hasan Gökbel ve Birliğe bağlı il genelinde kurulu 70 meslek odası başkan ve yöneticilerinin katılımıyla Cumhuriyet Alanında başladı. Birlik Başkanı Talat Dinçer tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunumu sonrası katılımcılar programın devam edeceği Mersin Büyükşehir Kongre ve Sergi Sarayına geçtiler.
Mersin Büyükşehir Kongre ve Sergi Sarayında gerçekleştirilen kutlamalara Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Milletvekilleri Hacı Özkan ve Alpay Antmen, KKTC Mersin Konsolosu Zalihe Mendeli, Ticaret İl Müdürü Hüseyin Güçlü, Mersin Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hasan Gül, İl Müftüsü Aydın Yığman, Mersin Vergi Dairesi Başkanı Seyfettin Baysal, İşkur Müdürü Mustafa Kutlu, Akdeniz Kaymakamı Zeyit Şener, Mersin TSO Başkanı Ayhan Kızıltan, ile kent protokolü, oda başkanları, esnaf ve sanatkarlar ile öğrenciler katıldı.
Kutlamaların açılış konuşmasını yapan Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer, Ahiliğin yarenlik ve yol arkadaşlığı olduğunu ayrıca yamaklık ile başlayıp çıraklık, kalfalık ve ustalık mertebesi arasında geçen bir yol olduğunu söyledi. 2021 yılının Ahi Evran’ın ölümünün 850. yılı münasebetiyle tüm dünyada ahilik yılı olarak ilan edildiğini vurguladı. Ahiliğin tarihini anlatan Dinçer, “Ahiliğin hedefi insandır. Ahilik, insanı ele almış, öncelikle insana yatırım yapmış, insanı yetiştirmiş, güzel ahlak, dini temeller ve en önemlisi de mesleki eğitimle donatarak, piyasada esnaf ve zanaatkarlık yapmasına izin vermiştir. Ahilik teşkilatına girmek bir ayrıcalıktır” dedi.
“Bugün en büyük sorunumuz işsizlik ve esnaf ve sanatkarımızın kalifiye eleman bulamaması”
Esnaf ve sanatkarların sıkıntılarına da değinen Dinçer, “ Bugün dünyada mesleki eğitimin temeli ahilik teşkilatıdır bakınız Almanya'ya mesleki eğitimde aldı başını gidiyor biz Almanya'da meslek eğitim merkezlerine incelediğimizde bu sistemi nasıl kurdunuz dediğimizde bize söyledikleri cevap dönüp tarihinize bakın, biz ahilik kültürünü aldık geliştirdik denildi.
Mersin'de de acil şekilde bazı konuları ele almamız lazım şu an işsizlik oranlarına baktığımızda bize göre çok yüksek her 4 gencimizden 1 tanesi işsiz diğer yandan biz esnaf sanatkarlar ne çırak bulabiliyoruz nede kalifiye usta bulabiliyoruz.
|