Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu, Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin ev sahipliğinde Mersin’de bir araya geldi.
Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ve Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Memiş ile Sektör Kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda sektörün sorunları masaya yatırıldı. Bulgur, nohut, sarı kırık bezelye, kırmızı mercimek ve makarna ihracatının özel olarak değerlendirildiği toplantıda ayrıca İstanbul’da yılda bir kez uluslararası ölçekte fuar düzenlenmesi konusu ele alındı.
İHTİYAÇ FAZLASI BULGUR İÇİN İHRACATIN ÖNÜNÜN AÇILMASI BEKLENİYOR
2022 yılının Ocak-Haziran ayları arasında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31,5 oranında artış sağlayarak 5,44 milyar dolarlık ihracat değerine ulaşan Türk hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün temsilcileri, üç saate yakın süren toplantıda Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar’a sektörde yaşanan sorunların çözümüne ilişkin beklentilerini ve taleplerini iletti.
Sektör Kurulu üyeleri, Türkiye’de yıllık yaklaşık 1 milyon ton bulgur üretimi yapıldığını, sektörün yurt içindeki ihtiyaçları fazlasıyla karşıladığını, üretimden artan miktarın da uluslararası pazarlarda değerlendirilmesi gerektiğini dile getirerek Ticaret Bakanlığı’nın bulgur ihracatına getirdiği kotanın kaldırılmasını talep etti. Dünyada bu ürünün isminin bulgur adıyla bilinmesi nedeniyle bulgur ihracatının ülke tanıtımı açısından son derece önemli olduğunu belirten kurul üyeleri böyle bir ürünün ihracatının kısıtlamaya konu olmaması gerektiğini kaydetti.
NOHUT İHRACATINDA KOTA UYGULAMASININ KALDIRILMASI FAYDA SAĞLAR
AHBİB Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Memiş, dökme zeytinyağının ardından nohut ihracatının önünün açılmasının sevindirici olduğunu ancak, nohut ihracatına getirilen kota uygulamasının sıkıntılar yaşattığını ifade etti. Başkan Veysel Memiş, yeni açılan firmaların ihracatında 5 ton kotanın çok düşük olduğuna dikkati çekerek uygulamanın en kısa zamanda kotasız ihracat olması yönünde revize edilmesini talep etti.
Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu toplantısında gündeme gelen bir başka konu ise Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamındaki sarı bezelye ihracatında döviz kullanım oranının yüzde 100 uygulanmasına yönelik talep oldu. Kırmızı mercimekte de sıklıkla dile getirilen döviz kullanımının aynı orana çıkartılması talebi bu toplantıda da tekrar dile getirildi.
AVRUPA BİRLİĞİ, TÜRK MAKARNASI VE BULGURUNA UYGULADIĞINI KOTAYI ARTIRMALI
Avrupa Birliği’ne (AB) gerçekleştirilen makarna ve bulgur ihracatında uygulanan kotanın artırılmasına ilişkin Ticaret Bakanlığı’nın çalışma yapmasının talep edildiği toplantıda, AB ülkelerine halen 20 bin ton olan yıllık makarna kotasının üç senelik süreçte 100 bin tona çıkarılması halinde sektörün bu miktarı rahatlıkla karşılayabileceği ifade edildi. AB’ye yapılan bulgur ihracatındaki kotanın tamamen kaldırılması, bunun mümkün olamaması halinde ise artırılması gerektiği kaydedildi.
Sektör temsilcileri, ayrıca İstanbul’da eş zamanlı iki fuar düzenlenmesi yerine uluslararası ölçekte bir fuar organize edilmesi yönünde çalışma yapılmasını kararlaştırdı.
Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe kota ve kısıtlama uygulamalarından kaynaklı tüm sorunların farkında olduklarını belirterek bulgur konusunda iç piyasada sorun olmaması durumunda ihracatın önünün açılabileceğini söyledi. Bakan Yardımcısı Ağar, diğer konularda da ihracatçı firmaların faaliyetlerini kolaylaştırmak, uluslararası pazarlarda rekabetçiliklerini artırmak ve ülkeye daha fazla döviz kazandırmaları için her zaman destek vermeye devam edeceklerini belirtti.
Toplantının sonunda Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ve AHBİB Başkanı Veysel Memiş, Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar’a günün anısına binaen hediye takdim etti.
|