TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Marmara Bölgesi’nde yatırım yapacak sanayi parseli kalmadığına işaret ederek, Ankara’dan başlayıp güneye, Mersin ve İskenderun’a doğru genişleyecek yeni bir sanayi havzası oluşturulup büyütülmesi gerektiğini söyledi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Temmuz ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Hamit İzol başkanlığında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. İlçe Oda ve Borsa Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanları ile üyelerinin de katıldığı toplantıda eş zamanlı olarak Mersin İli Oda ve Borsaları Ortak toplantısı da düzenlendi.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Mersin temaslarının ikinci gününde ilk olarak MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Meclis Başkanı Hamit İzol, ilçe oda ve borsa başkanlarıyla birlikte Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan’ı ziyaret etti. Ardından MTSO Hizmet Binası’na geçen heyet, burada Oda bünyesinde hizmet veren Endüstriyel Tasarım ve KOBİ Danışmanlık Merkezi’nde (Atölye1886) incelemelerde bulunup verilen hizmetler hakkında bilgi aldı.
Kent ekonomisi, oda çalışmaları ve yürütülen projeler hakkında bilgi veren MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, ardından kent ekonomisini geliştirmeye yönelik çalışmaların detaylarını aktırıp beklentileri şöyle sıraladı:
“Son dönemlerde kentimizin dış ticaretini artırmak adına Almanya, Moldova ve Brüksel’de önemli temaslarda bulunduk. Başta yaş meyve sebze olmak üzere ürünlerimize yeni pazarlar yaratma çabasındayız. Son olarak tarım sektörünü koruyup kollayacak, lobi çalışmalarını nasıl yürütebiliriz arayışıyla Brüksel’de önemli ziyaretlerde bulunduk. TOBB’un Brüksel’de muazzam bir merkezi var. Orası kendi evimiz ve ekibi de oldukça deneyimli. AB’de ihracat yaptığımız ülke sayısını artırmak amacıyla bu merkezimiz aracılığıyla birçok görüşme gerçekleştirdik. Bundan sonrasında temasları sürdürüp ivedilikle yol haritamızı belirleyeceğiz. Yine yaş meyve sebze sektöründe Avrupa’da etkin lobi yürüten kurumlar var. Bunlardan birisiyle görüştük ve MTSO olarak bu kuruma üye olacağız. Ayrıca sektördeki firmaları üye yapmaları için de öneride bulunup çalışmaları yoğunlaştıracağız. Bu görüşmelerdeki tespitlerimiz sonundaki taleplerimi sıralamak isterdim. İlk olarak AB’ye ihracatta önümüzdeki süreçte yeşil mutabakat kriterlerinin önemi artacak. Karbon salınımlarını ölçüp raporlayan danışmanların raporlarını akredite edecek kurum oluşturulmasını talep ediyoruz. AB ülkeleri ile tarım ve ticaret anlaşmaları artırılıp Gümrük Birliği anlaşmasının da güncellenmesini talep ediyoruz. Ukrayna ve Rusya arası savaş olumsuzluklar yarattı. Lojistik ve iş yapma potansiyelimizi geliştirmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Ticaret yasaklamaları değil, düzenlemelerle çözüme ulaşılmalı. Ayrıca döviz bozdurma sorunu ihracatçıların kredilerinin durdurulması da çözülmesi gereken beklentiler arasında.”
Başta Mersin Ana Konteyner Limanı olmak üzere kentin bekleyen yatırımlarını da hatırlatan Kızıltan, hızlanması noktasında destek beklediklerini söyledi.
Sektörlerin sorunlarını ve taleplerini dinlemek için Mersin’e geldiğini kaydeden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Mersin’in çalışmalarını yakından takip ettiğini ve iş dünyasının sorunlarının çözümü noktasında alınan kararlarda en aktif rol oynayan kentler arasında yer aldığını söyledi. Ardından Türkiye’de yatırım için sanayi alanı kalmadığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, artık Marmara Bölgesi dışında yeni sanayi havzalarına ihtiyaç duyulduğunu belirtip, Ankara’dan başlayıp Mersin ve İskenderun’a doğru ilerleyen alanın bu ihtiyacı karşılamada önemli rol oynayabileceğini vurguladı.
Üyelere tahkim ve arabuluculuk merkezini etkin kullanmaları tavsiyesinde de bulunan Hisarcıklıoğlu, ayrıca dünyanın en büyük pazarı olan Amerika pazarının daha aktif kullanılması adına Chicago’da açılan Türk Ticaret Merkezi’ni hatırlatarak buradan da firmaların daha etkin yararlanmasını beklediklerini söyledi.
Toplantı üyelerin sektörel sorunlarını aktarmaları ve Başkan Hisarcıklıoğlu’nun bu soruları yanıtlamasıyla son buldu.
|