Başkan Seçer 310 milyon TL borçlanma yetkisini aldı

Tarih: 14 Haziran 2022 Salı 16:08

İller Bankası veya ticari bankalardan faiz hariç 310 milyon TL kredi kullanma konusunda Büyükşehir Belediyesi adına Başkan Seçer’e borçlanma yetkisi verilmesine ilişkin madde, Büyükşehir Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edildi.

Büyükşehir Belediyesi 2022 Yılı Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı 2. Birleşimi’nde, İller Bankası veya ticari bankalardan faiz hariç 310.000.000TL (Üçyüzon milyon) kredi kullanma veBüyükşehir Belediyesi adına borçlanma konusunda Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in yetkilendirilmesi ile ilgili madde Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edildi.

Konuyla ilgili Meclis üyeleri de tek tek söz alarak, Mersin’e hayırlı ve uğurlu olmasını dilediler. Başkan Seçer konuyla ilgili öncelikle Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine yaptıkları çalışmadan dolayı teşekkür ederek, “Öncelikle Komisyonumuza teşekkür ediyorum yaptıkları çalışmadan dolayı. Rapor da olumlu bir rapor” dedi. Bazı Meclis üyelerinin kamuoyunda yer alan, Cumhur İttifakı’nın borçlanma konusunda Büyükşehir’in önünü tıkıyoralgısının var olduğunu ve bunun yanlış olduğunu söylemeleri üzerine Başkan Seçer, “Ancak Sayın Yerlikaya’nın ve Sayın Kılınç’ın değerlendirmelerine ilişkin de mutlaka ben de bir şeyler söylemek isterim. ‘Toplumda engelleme algısı var, bu yanlış bir algı, bunu da belirtelim, altını çizelim’yaklaşımını doğru bulmuyorum açıkçası. Neden? 3 yıllık çalışma süremize baktığınız zaman, şu ana kadar Meclis’e getirdiğimiz borçlanma taleplerinden 2019 yılında 164 milyon lira borçlanabildiğimizi görebilirsiniz. Ayrıca geçen yıl 2021 yılında, yılın bitmesine bir hafta kala, mahkeme kararı sonucunda aldığımız borçlanma yetkisinin, 261 milyon liralık borçlanma yetkisinin ancak 20 milyon TL’sini kullanabilmiştik. Çünkü bankalar bizden, ya İller Bankası Teminat Mektubu istedi ya çok yüksek faiz istedi. Biz de tabi ki yüksek faizi elimizin tersiyle iteriz. Yani biz müflis tüccar değiliz. Mersin Büyükşehir Belediyesi müflis tüccar değildir. Uygun olduğu şartlarda kredi kullanır Mersin Büyükşehir Belediyesi. Ona göre planlamasını yapar. Onun içindir ki, bütçe sunumlarında dikkat edin, bizim bütçe hem gelir hem gider gerçekleşme oranı yüzde 100’e yakındır. Biz hayali bir iş yapmayız” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’nin mali disiplini sağlamış Türkiye’deki örnek gösterilecek Büyükşehir Belediyelerinden bir tanesi olduğu vurgusunu yapan Başkan Seçer, “Hani siz şu anda 310 milyon lira Meclis olarak bize borçlanma yetkisini verirseniz, biz bunu haraç mezat faizi, opsiyonu, vadesi ne olursa olsun, batan geminin malları deyip almayız, öyle bir derdimiz yok. Mersin Büyükşehir Belediyesi mali disiplini sağlamış Türkiye’deki örnek gösterilecek Büyükşehir Belediyelerinden bir tanesidir. Bir kere bunu bilelim. Belediyemiz değerlidir, Belediyemiz çok önemlidir. 2020 yılında 250 milyon lira talebimiz oldu. O zaman Meclis uygun görmedi. Daha sonra 265 milyon lira talebimiz oldu, yine uygun görmedi. Ve bu paraları kullanamadık. Bunun toplamda 515 milyon lira talep olduğunu belirtmek isterim. Ancak bunun 20 milyon lirasını kullanabildik. O da mahkeme kararıyla elde ettiğimiz yetkiyle. Ve 500 milyon lira gibi bir rakamı kullanamadık. Keşke şu anda komisyonda bize gösterilen anlayış, o tarihlerde gösterilseydi. Şu anda elimde rakamlar var. Bitüm fiyatlarından demir fiyatlarına, mazot fiyatlarına gerçekten çok dramatik artışlar. Biz birçok imalatı bugün bunun 3 katı, yani 1,5 milyar liraya yapacağız imalat işte o zaman belki bu 500 milyon lirayla çözecektik. Bizim itirazımız bunaydı. Diğer taraftan bitüm için Teminat Mektubu katkınız oldu. Çok teşekkür ediyoruz ama biz Teminat Mektubu alamadık. Bakın biz Teminat Mektubu alamadık. Biz İller Bankası’ndan sadece 10 milyon TL, 1 yıllık 2019 yılında yanlış hatırlamıyorsam 10 milyon TL bir Teminat Mektubu kullanabildik ama diğerini kullanamadık. Hatta geçen yıl son aya kadar ‘vereceğiz, vereceğiz, vereceğiz’ diye bekletildi, verilmedi. Bunun bilinmesi açısından anlatıyorum. Bir tartışma açmak niyetinde değilim Sayın Yerlikaya onu söyleyeyim” diye konuştu.


Etiket: mersin, haber, büyükşehir,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 
 

Mersin Ekspres | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinekspres.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Ekspres basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA