Tahtacı Alevi kültüründe ‘Kadın’ konuşuldu

Tarih: 13 Mart 2022 Pazar 12:49

Mersin Cemevi ve Toros Üniversite’nin katkılarıyla düzenlenen ‘Tahtacı Alevi Kültüründe Kadın’ konulu panelde, Tahtacı kadınların hem inançtaki hem de yaşamdaki yeri konuları ele alındı.

Mersin Cemevi’nde Toros Üniversite’nin katkılarıyla ‘Tahtacı Alevi Kültüründe Kadın’ paneli düzenlendi. Panele Mersin’de yaşayan Tahtacı Aleviler yoğun ilgi gösterdi.

Açılış konuşması yapan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) ve Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, “Mersin Cemevinin böyle güzel panele ev sahipliği yapmasından dolayı mutluyuz. Tahtacı Kadını, gelenek ve göreneklerini sadakatle koruyandır. Yaşamın her alanında kadının etkisini görmek mümkündür. Gelenek ve göreneklerin bugüne gelmesinde Tahtacı kadınların emeği büyüktür. Bu panelde emeği geçen canlarımıza teşekkür ederiz.  Ayrıca Gazi Katliamı’nda yaşamını yitirenleri saygıyla anıyorum” diye konuştu.

 Dr. Ruhsar Uçar, Alevilikte kadının önemine dikkat çekerken, Halk Bilim Uzmanı ve Yazar Hilmi Dulkadir, ‘Mersin Tahtacı Türkmenleri Ve Sarıkız Söylencesi’ başlıklı sunum yaptı.

Dulkadir, “Tahtacı kadın, üretimin ana unsurudur. Tahtacı kadının çok çalışması bedenine yansımıştır. Medeni kanundan önce de Tahtacı Alevilerde tek eşlilik vardı. Tahtacıların toplumsal yaşamda ilkeleri vardır. Aynı ırktan evlenirler. Ve Tahtacılarda boşanma olmaz. Tahtacılar kendilerini özel kimliği ait olduklarını düşünürler. Sosyal yaşamı ve evlenme biçimi en belirgin özeliğidir. Tahtacılar yaşamları hakkında kimseye bir şey anlatmazlar. Gizlilikleri vardır” dedi.

Celal Necati Üçyıldız sunumun ardından Tahtacı Semahı dönüldü. Panel Kızılkaya Köyü kadınlarının oynadığı mengiyle son buldu.


Etiket: mersin, haber, cemevi


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 
 

Mersin Ekspres | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinekspres.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Ekspres basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA