2021, tarımın yılı oldu

Tarih: 13 Ocak 2022 Perşembe 13:28

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 2021 yılında da hayata geçirdiği projelerle Mersin’de tarımı, hayvancılığı ve çiftçiyi destekleriyle kalkındırdı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi, 2021 yılında Mersin tarımını ve hayvancılığını kalkındıran çok sayıda proje ile binlerce üreticinin umudu oldu. Tarımda fide, fidan ve alet-ekipman desteği, hayvancılıkta da küçükbaş hayvan dağıtımından büyükbaş hayvan yemi desteği gibi birçok kalemde üreticinin yanında yer alan Büyükşehir Belediyesi, çiftçinin doğduğu yerde doyması ve üretimin sürmesi için desteklerini sürdürdü.

Tarım ve hayvancılık alanında hayata geçirdiği proje ve hizmetlerle Türkiye’de birçok belediyeye örnek olan Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi, Mersin’in iklimine uygun ürünlerin yanı sıra alternatif ürün yetiştiriciliğini de desteklemek amacıyla birçok ürün kaleminde fide, fidan ve soğan desteği sağlıyor. Alıç fidanından avokado fidanına, lavanta fidesinden nergis soğanına kadar verdiği desteklerle Mersin’deki ürün desenini çeşitlendiren Tarımsal Hizmetler Dairesi, hem üreticiye destek oluyor hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Büyükşehir, 2021 yılında 1408 üreticiye toplam 427 bin 360 adet fide, fidan ve soğan desteği verdi.

Büyükşehir Belediyesi; kooperatif, oda ve birliklerle de güçlendirdiği iş birliği ile üreticinin ihtiyacına, her bölgenin de üretim özelliğine göre makine desteği sunuyor. Tarımsal ürün üretiminde yelpazesi oldukça geniş olan Mersin’de üreticinin alet-ekipman ihtiyacını bölgesel üretim özelliklerine göre belirleyen Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi ekipleri, kooperatifler aracılığıyla üreticiye ulaşıyor. 2021 yılında da önemli ekipman desteği veren ekipler; erik boylama, badem soyma, ceviz soyma, zeytin boylama, üzüm sıkma, hamur yoğurma ve distilasyon makinesi desteği gibi birçok teknik destek sundu. Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi 2021 yılında toplamda 16 oda, kooperatif ve 81 mahalle muhtarlığı ile iş birliği içerisinde 97 adet makine ve ekipman desteği sağladı.

TOHUMLAR GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR
Yerel Buğday Çeşitlerinin Yerinde Korunması ve Pazarlanması Projesi ile Silifke’de 13 üreticiye en az 5’er dekarlık alanda yöreye özgü sarı buğday ekmeleri karşılığında dekar başına 25 kilogram tohumun yanı sıra gübre desteği verildi. 2021 yılında toplam 9 bin 676 kilogram buğday Toprak Mahsulleri Ofisi’nin belirlediği fiyatın 2 katına Mersinden Kadın Kooperatifi tarafından satın alındı. Yerel Nohut Çeşitlerinin Yerinde Korunması ve Pazarlanması Projesi ile geçmişten miras kalan yerel nohut çeşidinin ve üretiminin devamlılığının sağlanması amacıyla Gülnar’da 23 üreticiye toplam 1380 kilogram tohum ve zirai ilaç desteği sağlandı. 2 yıllık proje kapsamında 2021 yılında toplam 5 bin 520 kilogram nohut Toprak Mahsulleri Ofisi’nin belirlediği fiyatın % 25 fazlasına yine Mersinden Kadın Kooperatifi tarafından satın alındı.

Tarım alanında hızlı değişimlerin yanı sıra girdi maliyetlerinin çok yüksek olması nedeniyle üretim yapmakta zorlanan üreticileri desteklemek amacıyla başlatılan Sera İpi Desteği Projesi’nde Akdeniz ilçesindeki 9 mahallede, 800 üreticiye % 100 hibeli sera ipi dağıtımı gerçekleştiren Büyükşehir, Sera Naylonu Desteği Projesi kapsamında ise yine Akdeniz’de örtü altı sebze üreticiliği yapan 71 üreticiye % 50 hibeli sera naylonu desteği sağladı.


Etiket: mersin, mersinbüyükşehirbelediyesi, vahapseçer, tarım,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 
 

Mersin Ekspres | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinekspres.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Ekspres basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA