Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) ile Slow Fish Mersin ekibi iş birliğinde, kara ve denizlerdeki kirlenme tehdidine karşı farkındalık oluşturmak amacıyla sahil temizliği yapıldı.
Mersin Deniz Ticaret Odası ve Slow Fish Mersin ekibi, çevre kirliliğine dikkat çekmek ve çevresel farkındalık oluşturmak için kıyı temizliği etkinliği düzenledi. Çok sayıda gönüllünün destek verdiği etkinlikte, öğrenciler için mini yarışmalar düzenlendi; sergilenmek ve okullara gönderilmek üzere, kıyıdan toplanan atıklarla balık maketi oluşturuldu.
Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) ile Slow Fish Mersin ekibi iş birliğinde, kara ve denizlerdeki kirlenme tehdidine karşı farkındalık oluşturmak amacıyla sahil temizliği yapıldı.
“Umduğunu Bulamıyorsan Bulduğunu Topla” sloganı ile duyurulan ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleştirilen etkinliğe MDTO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Mersin Yelken ve Su Sporları Kulübü, Mersin Tenis Yelken ve Yüzme Kulübü, HiltonSA, Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği, Tarsus Slow Food Platformu, AKUT ve ÇEVDOSAN temsilcileri başta olmak üzere çok sayıda gönüllü katıldı.
Etkinlik kapsamında MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Yıldız, Tarsus Slow Food Platformu Lideri Yasmina Lokmanoğlu, MDTO Genel Sekreteri Kpt. Mesut Öztürk, Genel Sekreter Yardımcısı ve Slow Fish Mersin Platformu Lideri Ezgi Biçer Uçar etkinliğe katılan gönüllüler ile birlikte, ciddi şekilde kirletildiği tespit edilen Mersin Tenis Kulübü ile Mersin Deniz Feneri arasındaki bölgeyi temizledi.
Etkinliğin açılışında konuşan MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, son dönemde gerek ülkemizde yaşanan yangın ve sel felaketleri gerekse dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan afetlerin; iklim krizinin etkilerinin ne denli ağır olduğunu ve doğayla uyum içinde yaşamanın önemini hepimize bir kez daha hatırlattığını söyledi.
“İklim krizi ile mücadele hava, toprak ve deniz kirliliğini önlemekle mümkündür”
Lokmanoğlu, “İklim aktivistlerinin de söylediği gibi; insan, iklim krizinin hem faili ham mağdurudur. Kendi ellerimizle yarattığımız sorunun bedelini kendimizle beraber milyonlarca savunmasız canlıya da ödetiyoruz. Yaşanan felaketlerin etkilerini bu kadar ağır hissederken, yaşadığımız dünyayı ve çevremizi korumanın önemine bir kez daha dikkat çekmek üzere bu etkinliği düzenledik” ifadelerini kullandı.
İklim krizi ile mücadelenin ancak hava, toprak ve deniz kirliliğini önlemek ve sona erdirmekle mümkün olduğunu vurgulayan Lokmanoğlu, doğayı temiz tutmak adına küresel ölçekte atılan büyük adımlar kadar kurumsal ve bireysel olarak alınan nispeten küçük önlemlerin de önemi olduğunu belirterek “Biz bugün kendi evimizin önünü temizleyerek başlamak; bu etkinliği düzenli olarak tekrarlamak ve bu bölgeyi tamamen kirlilikten arındırmak istiyoruz” diye konuştu.
Aynı etkinliğin birkaç yıl önce yine aynı bölgede yapıldığına dikkat çeken Lokmanoğlu, bugün bakıldığında değişen bir şey olmadığının anlaşıldığını, sahilin ciddi şekilde kirletildiğini belirterek, bu işin tek çözümünün eğitim olduğunu söyledi. Lokmanoğlu ayrıca çevrenin kirletildiğine şahit olunduğunda ikaz ve şikayet mekanizmalarının çalıştırılması gerektiğini vurguladı.
Etkinliğe katılarak, daha temiz, daha yaşanılır bir çevre ve gelecek için katkı sunan herkese teşekkürlerini ileten Lokmanoğlu “Bugün burada topladığınız her cam şişe ile, doğayı 4 bin yıl boyunca yok olmayacak, toprağa ve denize zarar verecek bir atıktan arındırmış olacaksınız. Topladığınız her plastik parçası ile, bin yıl boyunca kaybolmayacak bir atığın, deniz ekosistemine zarar vermesinin önüne geçmiş geçmiş olacaksınız” dedi.
Kurucuları arasında MDTO yöneticilerinin de bulunduğu Slow Fish Mersin ekibi adına konuşan Ezgi Biçer Uçar 2020 yılı sonunda oluşturulan platform hakkında bilgi verdi. Uçar “Slow Fish, balıkların sofralarımıza gelene kadarki değer zincirini yeniden keşfetmeyi hedefleyen uluslararası bir Slow Food girişimi. Bizler, Türkiye’de ilk değil ancak şu an faaliyet gösteren tek Slow Fish girişimiyiz. Mevcut eylem planımız kapsamında, pandemi koşulları nedeniyle şimdiye kadar daha çok online etkinliklere odaklanabildik. Bugün düzenlenen etkinlik ise bizim sahadaki ilk organizasyonumuz. Dolayısıyla hem çok heyecanlı, hem çok mutlu hem de son derece müteşekkiriz. Mersin Deniz Ticaret Odası’nın koordinasyon ve iş birliğinde sahadaki etkinliklerimize böyle güzel bir başlangıç yapma imkanı bulduğumuz için Odamıza teşekkürlerimizi sunuyoruz” diye konuştu.
Hem Temizlediler Hem Eğlendiler
Etkinlik kapsamında Mersin Tenis Kulübü ile Mersin Deniz Feneri arasındaki bölgede kıyı temizliği gerçekleştirildi. ÇEVDOSAN desteği ile etkinlik alanına cam şişe kumbaraları kalıcı olarak yerleştirildi. Mersin Büyükşehir Belediyesi de etkinlik alanına gönderdiği deniz süpürgesi ile temizlik çalışmalarına denizden destek verdi.
“Deniz kirliliğinin yüzde 80 oranında kara kaynaklı oluğu ve “denizlerdeki mikroplastik kirliliğinin hem deniz canlılarını hem insan sağlığını olumsuz etkilediği”ne yönelik mesajların verildiği etkinlikte, gönüllüler tarafından cam ve plastikler başta olmak üzere çok sayıda atık toplandı.
Müzik eşliğinde gerçekleştirilen kıyı temizliği etkinliğinde öğrenciler için mini yarışmalar düzenlendi. Etkinlikte ayrıca MDTO MTAL Görsel Sanatlar Eğitmenleri eşliğinde, toplanan atıklarla balık maketi oluşturuldu. Atıklardan oluşan maketin, çocuklar ve gençlerde çevre duyarlığı oluşturmak üzere farklı okullarda sergileneceği belirtildi.
|