Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarsus ilçesindeki 25 mahalleye 25 hamur yoğurma makinesi dağıttı.
Kırsal kalkınmanın sağlanması ve tarım sektörünün desteklenmesi için yürüttüğü projelerle dikkat çeken Büyükşehir Belediyesi, özellikle kadınlara yönelik üretim odaklı ekipman projelerini de aralıksız sürdürüyor. Yöresel lezzetlerin kolay şekilde imal edilmesi ve gelecek nesillere taşınması için bugüne kadar üzüm sıkma, badem soyma, zeytin boylama makineleri, süt soğutma tankı gibi ekipmanları üreticilere ulaştıran Büyükşehir Belediyesi, kırsal mahallelerde yaşayan kadınların yoğun bir şekilde talep ettiği hamur yoğurma makinelerini de ulaştırmaya devam ediyor.
Daha önce Tarsus’a bağlı Kumdere Mahallesi’nden gelen talep üzerine teslim edilen hamur yoğurma makinelerine diğer mahallelerden de yoğun istek geliyor. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi tarafından yürütülen çalışma kapsamında Tarsus’ta 25 mahalleye daha hamur yoğurma makineleri teslim edildi. Büyükşehir Belediyesi Tarsus-Çamlıyayla Şube Müdürlüğü’nde düzenlenen törenle hamur yoğurma makinelerini teslim alan ve yüzü gülen kadınlar, Başkan Seçer’e teşekkürlerini iletti.
Hamur makinelerinin teslimi için düzenlenen törene, Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi ve İmar A.Ş. Genel Müdürü Ali Uyan, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Koordinasyon Sorumlusu Ali Boltaç, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanı Salim Serdar Gökçek, Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Zeki Aksoy, CHP İlçe Başkanı Ozan Varal, muhtarlar, dernek başkanları ve kadınlar katıldı. Törende Tarsus’a bağlı Akçakocalı, Aladağ, Alibeyli, Beylice, Çağbaşı, Çamalan, Çavdarlı, Çavuşlu, Çokak, Çöplü, Dadalı, Egemen, Eminlik, Esenler, Hacıbozan, Kadelli, Kaleburcu, Kamberhöyüğü, Kayadibi, Kerimler, Kuşçular, Mantaş, Olukkoyağı, Yanıkkışla ve Yunusoğlu mahallelerine hamur yoğurma makineleri teslim edildi.
Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanı Salim Serdar Gökçek, bölgelere göre projeler geliştirdiklerini, amaçlarının vatandaşlara en yüksek faydayı sağlamak olduğunu söyledi. Başkan Vahap Seçer’in de kadınlara pozitif ayrımcılık uyguladığını ve kadın emeğini önceleyen çalışmalara imza attığını vurgulayan Gökçek, söz konusu ekipman destekleriyle kadınların hayatını kolaylaştırıp, kendilerine ve ailelerine zaman ayırabildiklerine değindi. Gökçek, şöyle devam etti:
"Tarımın içerisinden, tarımın mutfağından gelmiş bir Büyükşehir Belediye Başkanı ile çalışmak, bizim için büyük bir şans. 506 kırsal mahallemizde, ‘hangi mahallede hangi proje ile çalışabiliriz veya hangi proje hangi mahallemize uygun’ vizyonuyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tabi köyde yetişen ürüne göre makine ekipmanları da değişiklik gösteriyor. Geçtiğimiz yıl böyle bir proje geldi bize, hamur yoğurma makinesi. Baktık ki kırsal alanda yaşayan ablalarımızın, bacılarımızın çok ciddi bir ihtiyacı varmış. Şu anda bize gelen talep 80 civarı. İlk 25 tanesini, Tarımsal Hizmetler olarak aldığımız makineleri siz değerli muhtarlarımıza ve hanımefendilerimize teslim edeceğiz. Geri kalanları da Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi tarafından önümüzdeki süreçte ihalenin ardından talep eden herkese teslim edilecek."
Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Ali Boltaç, Büyükşehir Belediyesi’nin tarıma ve üreticilere destek olmaya devam edeceğini belirterek, "Kadınlarımız hamur yoğurma işini artık hamur yoğurma makinesine verecekler. ‘Çay içmek sizden, hamur yoğurmak Büyükşehir Belediyesi’nden’ diyelimö ifadelerini kullandı.
CHP Tarsus İlçe Başkanı Ozan Varal, Başkan Seçer’in kırsaldan merkeze kalkınma hizmetlerinin hamur makinesi ile devam ettiğini söyledi. Varal, "Meclis üyelerimizle beraber köy ziyaretlerine gittiğimizde bize bu düşünce iletildiğinde önce şaşırdık. Böyle bir ihtiyaç var mı diye düşündük. Muhtarlarımızın da görüşlerini alınca gerçekten çok önemli bir ihtiyacın varlığını anladık. Hepinize hayırlı ve uğurlu olsun" dedi.
Tarsus-Çamlıyayla Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Naci Güllü, bir köy muhtarının talebiyle gelişen projenin çok güzel ve faydalı olduğunu belirterek, "Ulu Önder Atatürk’ün ‘Türk kadını yerlerde sürünmeye değil, başlarda taç olmaya layıktır’ ilkesiyle devam eden bir milletin evlatlarıyız. Bugün, Ulu Önder Atatürk’ün izinde, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer’in Türk kadınına, köylü kadınımıza, analarımıza, bacılarımıza verdiği önemin göstergesidir. Bu projeyi tamamlayan Sayın Belediye Başkanımız’a teşekkür etmek istiyorum" ifadelerini kullandı.
Hamur yoğurma makinesi aldığı için oldukça sevinçli olan İnce Şimşek, "Zor, saat 02.00’de kalkarız. Hamuru yoğururuz, ineğimize bakarız. Onsan sonra ekmeğimize başlarız. Yani kolay değil. Hem mala bak hem ekmek yap hem pişir hem yoğur. Ben bir ekmek yapardım hastalanırdım. Baş ağrısına kalırdım. Hiç olmazsa yoğurmaktan kurtulduk sizin sayenizde. Getirenden, akıl edenden Allah razı olsun" dedi.
Makinelerden teslim alan Gülay Özkan, köy kadınları olarak sağlanan imkandan dolayı çok mutlu olduklarını belirterek, "Kırsal bölgede yaşayan kadınlar olarak gerçekten bizim için çok zorlu bir işti. Bu işi kolaylaştırdıkları için kendilerine tekrar tekrar teşekkür ederim" dedi.
Sebahat Akça ise hamur yoğurmak için sabah ezanından önce kalkmak zorunda kaldıklarını kaydederek, "Elekle eler, leğene koyardık. Onu yoğururduk ellerimizle. Usanırdık, şimdi makineler geldi. Memnun olduk. Allah bin kere razı olsun" diye konuştu.
|